blog

Wat moet uw ERP-project minimaal kosten?

Supply chain

Wat moet uw ERP-project minimaal kosten?

‘Veel kopers van ERP-oplossingen maken zich zorgen om de hoogte van hun investering. En dat begrijp ik! Grip op budget wordt immers algemeen beschouwd als een voorname pijler onder project succes. Maar een veel grotere project bedreiging blijft vaak buiten schot: een te lage prijs. Weet u wat uw ERP project minimaal moet kosten?’ Een blog van Guus Krabbenborg.

Rijkswaterstaat treft momenteel voorbereidingen voor een megaproject infrastructuur rond de Zuidas in Amsterdam, genaamd Zuidasdok. Dit project zal tien jaar duren en kost twee miljard euro. Iedereen begrijpt de enorme risico’s die aan een dergelijk project verbonden zijn. Opvallend feit: Rijkswaterstaat heeft geleerd van een eerder project waar het alle risico’s bij de aannemers legde. En wat uiteindelijk voor alle partijen in een teleurstelling eindigde. Hoe die lering luidde? Goedkoop is duurkoop! Voor project Zuidasdok hanteert Rijkswaterstaat nu voor het eerst een financiële ondergrens – een noviteit in Nederland. Bouwers mogen dus niet boven, maar ook niet meer onder een bepaald bedrag bieden! Projectleider Hans Versteegen daarover in NRC Next van 16 juni 2015: “We zitten niet op prijsvechters te wachten”.

Alles wat je niet begrijpt, vormt een risico

Ook in de ERP-markt treffen we vandaag de dag menig prijsvechter aan. En voor u als kopende partij is het lang niet altijd eenvoudig om de kwalitatief goede aanbieders van deze categorie ‘stunters’ te onderscheiden. Bovendien spelen aan kopers zijde emoties een voorname rol. Het inhuren van goedkope consultants lijkt financieel gezien interessant – maar wat als zij onvoldoende pakketkennis hebben? En het kosteloos ter beschikking krijgen van een ERP-licentie voelt als een buitenkans die je niet kunt laten lopen. Maar als gratis software de strategie van uw leverancier is – wie financiert dan de R&D inspanningen die noodzakelijk zijn om dat pakket de komende 5 tot 10 jaar door te ontwikkelen? Het hanteren van een financiële ondergrens kan u tegen een matige implementatie van een leverancier met een beperkte overlevingskans beschermen.

‘Alles wat je niet begrijpt, vormt een risico’. Daarin zit voor aspirant ERP-kopers een belangrijke boodschap verpakt! Zo lang je niet weet wat een succesvol ERP-project grofweg kost heeft het geen enkele zin om met leveranciers over geld te spreken. Laat staan over een ondergrens na te denken.

Wie z’n ERP-oplossing en implementatie partner uiteindelijk toch op basis van opportunisme kiest moet vervolgens ook niet zeuren als ‘ie langjarig op de zelf veroorzaakte blaren moet zitten…

————————————-

Bestel ook de gratis whitepaper:  De klant aan het woord, tien cases in logistiek. Hoe kiest u de juiste logistieke software?  

Reageer op dit artikel