blog

De beste apps voor de logistieke sector

Supply chain

De beste apps voor de logistieke sector

Apps voor navigatie, vervoer gevaarlijke stoffen, labels printen, parkeerplekken zoeken, boordcomputers; de professionele inzet van smartphones in de logistieke sector valt of staat met de juiste apps. In dit expertartikel vindt u een selectie van de beste apps in de logistiek.

Smartphones zijn niet meer uit ons bestaan weg te denken. En gelukkig maar, ze maken het leven een stuk makkelijk. Dat geldt zowel privé, maar ook professioneel. De steeds geavanceerder wordende smartphones zijn steeds beter inzetbaar om ons werk efficiënter uit te voeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de nieuwe mogelijkheden van de iPhone 6, dat dankzij een groter scherm een stuk geschikter is om op te werken. Maar de professionele inzet van smartphones valt of staat met de juiste apps.

Apps voor navigatie

Een app voor navigatie kan niet missen in een overzicht voor de logistieke sector. Uiteraard zijn de meeste vervoerders uitgerust met een professioneel navigatiesysteem. Toch zijn er prima alternatieven voor op de smartphone. De keuze in navigatie-apps is enorm. Een van de beste betaalde apps is die van Tomtom. Deze app biedt dezelfde kwaliteit als hun losse navigatiesystemen. Ook gratis navigatie-apps zijn tegenwoordig van een prima kwaliteit. Op de iPhone staat de gratis app Kaarten. Deze app kenden bij de lancering de nodige kinderziektes, maar werkt inmiddels naar behoren. Ook Google Maps voor Android is een prima gratis navigatiesysteem.

Apps vervoer van gevaarlijke stoffen

Het vervoeren van gevaarlijke stoffen is een complexe zaak. Er zijn zeer veel regels, aanduidingen en restricties waar logistieke medewerkers mee te maken krijgen. De app ADR-Pro 2013 is een enorm handig hulpmiddel voor wie met vervoer van schadelijke stoffen te maken heeft. Het biedt een schat aan informatie dat dankzij de smartphone altijd bij de hand is. Welke vragen helpt deze app te beantwoorden?

 • Wat zijn de juiste UN-nummers voor op het Kemler-bord?
 • Wat is de betekenis van UN-nummers?
 • Welke bepalingen en gevarenetiketten zijn van toepassing?
 • Wat is de juiste ADR-tekst op de vrachtbrief?
 • Welke uitrusting is verplicht?
 • Welke tunnels mag ik in met welke gevaarlijke stoffen?
 • Waar vind ik een ATCN-tankcleaningbedrijf?

ADR-Pro 2013 is voor zowel Android als iPhone verkrijgbaar en kost 9,99 euro.

Apps voor mobiel bonnen, afleverbewijzen en labels printen

In de logistiek wordt er nog veel met papier gewerkt. Om die papierhandel een beetje overzichtelijk te houden, biedt het onderweg printen van bijvoorbeeld bonnen en afleverbewijzen een uitkomst. Er zijn veel goede apps verkrijgbaar die het mogelijk maken om vanaf de smartphone een printopdracht te sturen naar een printer in de wagen. Een van de betere mobiele labelprinter is die van Brady. Voor het uitgebreidere printwerk op papier zijn er uitstekende kleine printers verkrijgbaar; bijvoorbeeld de PJ-600 van Brother. Deze printer kan netjes weggewerkt worden in bijvoorbeeld een handschoenenvakje. Vanaf zijn smartphone kan de chauffeur printopdrachten naar deze printer sturen.

Apps met parkeerplekken voor vrachtauto’s

De strenge wetgeving wat betreft rij- en rusttijden maken het soms noodzakelijk om snel een geschikte plek te vinden om de vrachtwagen te parkeren. De gratis app Truck Parking Europe helpt chauffeurs hierbij. De database achter deze app wordt gevuld door de gebruikers zelf, vrachtwagenchauffeurs onderweg in Europa. Truck Parking Europe bevat officiële parkeerterreinen voor vrachtwagens, zoals bij bij snelwegen, tankstations en garagebedrijven. Daarnaast geeft het ook suggesties voor andere geschikte parkeerplaatsen, bijvoorbeeld op industrieterreinen. De parkeerplekken worden door de community zelf actueel gehouden en ook beoordeeld. De app bevat veel handige features die helpen op tijd een geschikte parkeerplek te vinden:

 • Het geeft de resterende rijtijd aan en geeft aan welke parkeerplaatsen nog bereikbaar zijn.
 • Het geeft actueel de drukte en bezettingsgraad aan van parkeerplaatsen.
 • Het is mogelijk om te zoeken in een aangegeven straal vanaf de huidige positie.
 • Het correspondeert met het eigen navigatiesysteem om zo op de parkeerplek te komen.

Door de ongekende populariteit van deze app kent het ook een zeer actieve community die weer bijdraagt aan de kwaliteit van de informatie. Truck Parking Europe is gratis verkrijgbaar voor zowel Android als voor de iPhone.

Apps boordcomputers

Boordcomputer zijn onmisbaar voor een goede planning, routing, tracking en communicatie. Het zijn echter zeer kostbare dingen. Dankzij smartphones en tablets zijn er tegenwoordig gelukkig veel goedkopere alternatieven voorhanden. Een goed voorbeeld hiervan de Drivers App van Data2Track. Met deze app kan de smartphone worden ingezet voor zaken als tracking, registratie van uren, ritten en orders, communicatieverkeer, navigatie, voertuig- en trailerinspectie en rijstijlanalyse.

De komst van geavanceerdere smartphones brengt veel nieuwe mogelijkheden voor de logistieke sector. De apps in dit artikel zijn een goed voorbeeld van hoe ze helpen om efficiënter te werken en te besparen op dure systemen. Uiteraard zijn er nog veel meer handige apps die de logistieke sector verder helpen. Heeft u er een gemist in dit artikel of heeft u een goede suggestie? Laat het weten in een reactie.

Lees ook op Logistiek.nl: Logistieke apps: de nieuwe 
heilige graal

Reageer op dit artikel