blog

Nieuwe kansen in maakindustrie met flexibel ERP

Supply chain

Nieuwe kansen in maakindustrie met flexibel ERP

Er is hernieuwde interesse van publiek en politiek in de Nederlandse maakindustrie sinds de recessie. Nederland moet weer bouwen, creëren en produceren en zelf direct de concurrentie met het buitenland aangaan. Deze nieuwe kansen in de maakindustrie stellen echter wel eisen aan het ERP-systeem, zegt Edith Bevers.

Er liggen volgens specialisten volop kansen in de maakindustrie: de personeelskosten in lagelonenlanden zijn gestegen, transportkosten stijgen als gevolg van de opgelopen olieprijs en ook de overheid investeert in reshoring. Zo kan Nederland volgens de ING de afzet aan de Duitse industrie in 10 jaar verdubbelen.

Nederland kan in de maakindustrie vooral groeien, omdat het gemakkelijk innovaties doorvoert in het productieproces. 3D-printing doet zijn intrede en robotica ontwikkelt zich snel. Een steeds sneller en dichterbij komende realiteit is de ‘digitale fabriek’, een fabriek die een order direct kan doorvoeren en een maatwerk product aan een klant kan opleveren. Alle lichten kunnen uit. Vanachter een laptop kunnen procesoperators de industriële vervaardiging monitoren en ingrijpen wanneer nodig.

ERP voor de digitale fabriek

Een innovatieve industrie die snel veranderingen door kan voeren heeft verstrekkende gevolgen voor de IT-systemen waarmee wordt gewerkt. Er is met name vraag naar flexibiliteit. Een productieproces of supply chain kan snel veranderen en de IT-systemen moeten snel die veranderingen kunnen doorvoeren. Het ERP-systeem is de belangrijkste kandidaat die wel aan een review toe is. Het ERP-systeem zit in het hart van alle logistieke processen en productie. ERP-engines zijn daarbij vaak statisch en procesgedreven. Het systeem is op een bepaalde manier ingericht en kan moeilijk worden aangepast of inspelen op nieuwe situaties.

ERP ontsluiten op mobiele telefoon

Technologische ontwikkelingen in de IT-wereld zorgen er echter voor dat moderne ERP-systemen een stuk flexibeler kunnen opereren. Door ERP-functionaliteit te ontsluiten op de mobiele telefoon en de tablet kunnen bijvoorbeeld meer mensen van informatie in het ERP-systeem gebruik maken. Social feeds die direct gekoppeld zijn aan het ERP-systeem en het planningsschema kunnen klanten en medewerkers direct informeren. En ook cloud heeft een grote invloed op het ERP-landschap. Een cloud-ERP geeft klanten de gelegenheid een kostenintensieve kapitaalinvestering om te buigen naar meer beheersbare, flexibele operationele kosten.

Alle aanbieders van ERP-systemen zijn momenteel wel op hun eigen manier bezig de eigen software aan te passen. De een legt daarbij de nadruk op cloud dienstverlening, terwijl weer een ander meer de social business features van zijn software benadrukt. Toch werken veel bedrijven in de maakindustrie nog vaak met oude statische ERP-systemen die ze in een grijs verleden hebben gekocht. Panorama consulting meldde dat maar liefst 17,9 procent van de manufacturers een ERP-implementeren als vervanging van een oud legacy-systeem. Het upgraden loopt achter en ‘lean manufacturing’ ligt daardoor voor velen nog buiten het bereik van de organisatie. Fabrikanten doen er goed aan het eigen ERP-systeem eens onder de loep te nemen. Want alleen met een flexibel ERP kunnen de kansen die zich momenteel voordoen worden benut. Of ziet u dit anders?

Reageer op dit artikel