blog

Ldv’er in houdgreep van supermarktketens

Supply chain

Ldv’er in houdgreep van supermarktketens

Er is goed nieuws voor logistiek dienstverleners en groothandels die willen groeien, zegt lector supply chain finance Michiel Steeman Met een uitspraak van de Hoge Raad lijkt er namelijk beweging in het verpandingsverbod te komen. Tijd voor onderhandeling.

Stel je bent groothandelaar in fruit. De wereld is je werkterrein en je koopt in alle windstreken verse vitaminen in. Je logistiek is in kannen en kruiken. Langzaamaan begin je vruchten van je werk te plukken. Want je handel groeit en de zaken floreren.

Ook qua financiering heb je de zaak op orde. De groei in omzet gaat hand in hand met een groeiend werkkapitaal. De voorraden nemen toe en daarmee het bedrag aan uitstaande facturen. Factoring via de bank ondersteunt je ambities. Op basis van de voorraad en de debiteuren groeit de financiering mee met je bedrijf. Geen vuiltje aan de lucht tot zover. Maar dan…

Extra kosten

Een aantal grote supermarktketens heeft zo z’n eigen manier van inkopen. Ze zijn graag klant bij je maar wel op hun voorwaarden. Kreeg je eerst nog keurig netjes je rekening betaald na dertig dagen, opeens wordt de termijn opgerekt naar zestig dagen. Nu mag je blij zijn als je na negentig dagen geld ziet. Niet leuk maar niet onoverkomelijk. Met de extra financieringskosten valt nog wel te leven.

Spagaat met verpandingsverbod

Dan slaan de grootsupers opnieuw toe: het verpandingsverbod. Leveranciers wordt nadrukkelijk verboden om hun uitstaande facturen op deze ketens over te dragen aan derden. Dus ook aan de bank. Zie de kleine lettertjes van de inkoopvoorwaarden. En dan gaat het echt pijn doen. Ze hebben je in de houdgreep. Eerst negentig dagen wachten op je geld om vervolgens afgesneden te worden van financiering via een verpandingsverbod. Hoe kom je dan nog aan kapitaal om je handel te financieren? Knappe ondernemer die dan nog kan ondernemen.

Onnodig zwaar geschut

Waarom supermarktketens inzetten op het verpandingsverbod? Supers willen niet geconfronteerd worden met onbekende schuldeisers. En bij de bank is het moeilijk verhaal halen als er niet correct geleverd is. Leve het verrekeningsrisico! Maar wat als er helemaal niets verrekend of verhaald hoeft te worden? Zoals meestal het geval is? Leveranciers en logistiek dienstverleners hebben de gewoonte om hun afspraken na te komen. Met weinig aanleiding voor dispuut. Onnodig om dan zwaar geschut in te zetten. Als je goederen geleverd hebt gekregen, dien je gewoon te betalen. Welk risico loop je eigenlijk als de appels en peren in de winkel binnen een paar dagen verkocht zijn?

Verpandingsverbod onwenselijk

Het verpandingsverbod zorgt voor een onwenselijke situatie. Supermarkten genereren voor de groothandel wél business maar laten niet toe dat de groei ook daadwerkelijk gefinancierd kan worden. Hoog tijd om te gaan onderhandelen en verpandingsverbod uit de inkoopvoorwaarden te schrappen. In Frankrijk is het verpandingsverbod verboden en goed voorbeeld doet goed volgen. Met een uitspraak van de Hoge Raad lijkt er beweging in de zaak te komen. En dat is goed nieuws voor logistiek dienstverleners en groothandels die willen groeien. Dat nieuws kan zelfs extra goed uitpakken in combinatie met supply chain finance. Tuig het transactieverkeer op met ketenfinanciering. Dan kunnen supers bij acceptatie van de goederen meteen de rekening confirmeren. Daarmee geven zij een betaalgarantie af en de mogelijkheid van een vervroegde betaling. Zoiets geeft lucht. Geen ondernemer die dan nog in de houdgreep hoeft te zitten. Of ziet u dat anders?

Reageer op dit artikel