blog

Grote Amerikaanse technologiepartijen investeren flink in robots

Supply chain

Grote Amerikaanse technologiepartijen investeren flink in robots

Robottechnologie dreigt de grote trend van de toekomst te worden binnen supply chains. Zowel 2013 als 2014 staat bij enkele Amerikaanse technologieconcerns in het teken van grote investeringen in deze vorm van technologie, Een overzicht.

Nadat Amazon eerder al het bedrijf Kiva overnam (dat robots bouwt die worden gebruikt in warehouse omgevingen), verbaasde het bedrijf de wereld rond Kerstmis 2013 met het bericht dat het bezig is drones te ontwikkelen voor de levering van kleine pakketten bij consumenten thuis. Het is de bedoeling dat deze robottechnologie het mogelijk maakt voor Amazon Prime customers (de grootste en meest trouwe klanten op de Amazon.com marktplaatsen), dat e-commerce leveringen binnen 30 minuten na het ontvangen van de order bij hun thuis worden geleverd door een drone. Op Youtube kunt u films bekijken hoe deze levering met drones gaat werken. De drones lijken inmiddels technisch klaar, maar wetgeving en allerlei andere zaken moeten nog worden geregeld voordat deze drones ook daadwerkelijk ingezet kunnen en mogen worden.

Google en robottechnologie

Google heeft in 2013 in totaal 8 bedrijven geacquireerd die zich bezighouden met robotica-technologie. De laatste overname is een grote, namelijk het bedrijf Boston Dynamics. Dit is een bedrijf dat robots ontwikkelt voor onder andere militaire toepassingen. Google is al langer bezig om zelf-rijdende auto’s te ontwikkelen, maar Google heeft gepubliceerd dat ze ook robots wil ontwikkelen voor gebruik in e-commerce fulfillment toepassingen. Om haar ambities kracht bij te zetten, heeft Google de baas van de Google Android divisie benoemd tot baas van de nieuwe Google Robotics divisie.

Apple en kunstmatige intelligentie

Apple heeft aangekondigd dat het een deel van haar investeringsbudget van USD 10,5 miljard in 2014 gaat gebruiken voor investeringen in productierobots. Apple wil een groot deel van haar productie vanuit China terughalen naar de Verenigde Staten. Om dit mogelijk te maken wil zij haar nieuwe Amerikaanse fabrieken grotendeels automatiseren. Apple wil ook een en ander koppelen aan kunstmatige intelligentie. In november 2013 heeft Apple het Israelische bedrijf PrimeSense overgenomen. PrimeSense heeft onder andere de 3D diepte sensoren ontwikkeld voor de Microsoft Kinect module op de Xbox 360.

Het is duidelijk dat de drie grootste technologie concerns wereldwijd veel geld en tijd steken in robottechnologie, met name gericht op toepassingen in de supply chain wereld.

Inmiddels raken we allemaal meer en meer gewend aan robottechnologie. Denk aan de snelle groei van robot-stofzuigers en robot-grasmaaiers. Heeft u al nagedacht over de mogelijke toepassing van robots binnen uw bedrijf en branche?

Roy Lenders geeft over dit thema ook een korte presentatie op de komende WMS-dag.

Serie Supply Chain Trendwatch

Wat gebeurt er in de wereld en welke invloed heeft dit op supply chains? De blogs in deze serie ‘Supply chain van de toekomst trendwatch‘ worden mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Fontys Hogescholen en Districon Management Consultants.

Reageer op dit artikel