blog

Flexibele cloud-diensten zijn de sleutel tot efficiëntie en e-commerce

Supply chain

Flexibele cloud-diensten zijn de sleutel tot efficiëntie en e-commerce

In de logistiek valt veel winst te behalen door processen te automatiseren en optimaal in te richten. IT is hier vanzelfsprekend de belangrijkste schakel, maar voor veel MKB-ondernemingen zijn de oplossingen vaak onbetaalbaar en gaan de kosten vóór de baten. Toch kunnen organisaties van elke grootte met flexibele en betaalbare cloud-diensten een grote efficiëntieslag maken en tegelijk een wereld van e-commerce ontsluiten.

Weinig bedrijven verkeren in de luxepositie een nieuw ERP-systeem te kunnen uitkiezen en implementeren, (bijvoorbeeld ter ondersteuning van nieuwe mogelijkheden voor e-commerce of ketenintegratie). De markt is echter continu in beweging en zo wordt onder meer vanuit de wetgeving van fabrikanten in de food industry verwacht dat zij steeds meer detailinformatie aan artikelen en het orderproces toevoegen. Uitvoerige ingrediëntenlijsten bijvoorbeeld, waarmee producten in webshops gefilterd kunnen worden op allergieën of diëten, of om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Standaard ERP-systemen zijn daar niet voor ingericht, dus hoe ga je hiermee om?

Flexibele cloud

De oplossing voor de tekortkomingen in ERP- en WMS-systemen is te vinden in flexibele webdiensten. Deze cloud-diensten kunnen helpen om de efficiëntie te verbeteren en tegelijk is het een veelgebruikt middel om het logistieke proces te verrijken en een complete business naar een breed e-commerce ecosysteem te ontsluiten. Een goed voorbeeld hiervan zijn zogeheten cloud integratie-portals, waarmee data uit de bestaande (ERP of cloud-) EDI-omgeving verrijkt en ‘gemapt’ worden naar externe e-commerce portals zoals emMida. De laatste is een e-commercesuite waar alle grote webshops en handelssites als Ebay, Amazon en Magento gebruik van maken. Door deze services te gebruiken worden dure investeringen in bedrijfssystemen en het opleiden van personeel vermeden. Bovendien zorgt de cloud-gebaseerde aanpak ervoor dat koppelen met externe systemen per definitie veel flexibeler en sneller verloopt, wat allerlei mogelijkheden opent voor multi-channel, drop shipments en cross docking.

Modulaire omgeving

De beste manier om aan de steeds veranderende wensen in de supply chain te kunnen voldoen is door een zorgvuldig samengesteld pakket van cloud-diensten te gebruiken als aanvulling op de bestaande IT-infrastructuur. Met een dergelijke omgeving van modulaire apps kun je als logistiek bedrijf grote stappen zetten bij het maken van workflow-gebaseerde en processpecifieke configuraties. Van e-commerce tot grote supermarktketens en warenhuizen; allemaal hebben ze baat bij een responsieve supply chain die snel en flexibel kan worden ingericht en uitgebreid, als de veranderende omstandigheden daar om vragen. Denk alleen al aan de ‘customisation-trend’ van een telefoonfabrikant als Motorola, of het schoenenmerk Nike dat klanten in staat stelt zelf een sportschoen samen te stellen. De flexibiliteit om dit soort diensten aan de markt te leveren zit niet in het vernieuwen of vervangen van een ERP-systeem, maar juist in de flexibele systemen eromheen. Dat is de beste manier om snel te kunnen inspelen op nieuwe markten en kanalen.

Op de aankomende WMS-dag (dinsdag 15 april aanstaande) vertelt Barry Loekenbach over Pink Cloud WMS: ‘Hoe kun je snel inspelen op nieuwe markten/kanalen?’. U kunt zich hier inschrijven.

Reageer op dit artikel