blog

Zoektocht naar de perfecte productie: EAM, ERP en 3D

Supply chain

Get connected’ voordat je 3D-printen omarmt. Dit is het devies van Andrew Kinder, industry marketing director bij Infor, voor fabrikanten die streven naar de perfecte productie.

Zoektocht naar de perfecte productie: EAM, ERP en 3D

Als we de laatste cijfers moeten geloven, wordt 2014 het jaar dat fabrikanten serieus inzetten op de perfecte productiewijze. Uit recent onderzoek onder meer dan 1000 Europese IT-professionals, komt naar voren dat 59 procent denkt dat dit jaar meer implementaties of upgrades van ERP-systemen gaan plaatsvinden. Een percentage dat in 2013 nog 43 procent bedroeg. De stijging wordt bevestigd door onderzoek van Morgan Stanley, waarbij 150 CIO’s uit Europa en Amerika aangaven 4,5 procent meer geld te besteden aan IT, waarbij de budgetten vooral worden ingezet voor cloud computing, ERP- en analysesoftware.

3D-printer hand in hand met ERP-applicatie

Maar terwijl het kiezen van de juiste ERP-applicatie belangrijk is voor het aanjagen van de werkvloer, is het zeker geen wondermiddel. Als machines tijdens de productie stukgaan en niet snel kunnen worden gemaakt, valt de productie stil en neemt de winstgevendheid af.

Als oplossing voor dit probleem wordt 3D-printen genoemd, een nieuwe discipline. Door de opbouw van verschillende lagen materiaal kan snel een vervangend onderdeel worden gemaakt, op aanvraag en tegen relatief lage kosten. Men is zo niet meer afhankelijk van wanneer een leverancier een bepaald component kan leveren. Een kapot onderdeel kan direct worden vervangen, wat de downtime minimaliseert en verzekert dat de productieschema’s worden nageleefd.

Kostenbesparing met 3D-printtechnologie

Eerder dit jaar kondigde BAE Systems aan dat een straaljager van de British Royal Air Force (RAF) heeft gevlogen met onderdelen die met 3D-printtechnologie zijn gemaakt. Hiermee hoopt RAF de komende vier jaar een besparing te realiseren van circa 1,46 miljoen euro op de onderhouds- en beheerkosten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is van plan een 3D-printer de ruimte in te sturen, zodat astronauten onderdelen en instrumenten kunnen maken.

Maar de waarheid is dat 3D printen simpelweg niet aan de hype kan voldoen zonder de connectiviteit en intelligentie van ondersteunende systemen en smart sensoren.

Slimmer werken met EAM-software

Smart sensoren worden steeds vaker ingezet om allerlei soorten gegevens te leveren. Zo worden ze bijvoorbeeld in machines verwerkt die deel uitmaken van een productielijn. Ook houden ze gegevens bij als temperaturen, bezettingsgraden, snelheden en het vermogen. Door de apparatuur continu te controleren, verzenden deze smart sensoren waarschuwingen naar de onderhoudsafdeling en productiemanagers op dezelfde manier als wij tweets versturen. Afwijkingen worden gesignaleerd voordat ze problemen worden en downtime optreedt. Zo worden productieverstoringen geminimaliseerd.

Uiteraard moeten de gegevens die afkomstig zijn van de sensoren worden geanalyseerd en toegepast. Dit is waar het derde deel van de puzzel om de hoek komt kijken: moderne proactieve EAM-software. Deze systemen leggen gegevens vast en bouwen er intelligentie omheen. Gereageerd wordt dankzij het doorsturen van waarschuwingen naar de juiste mensen en het integreren van real-time reactievermogen in bedrijfsprocessen.

Deze contextuele informatie kan direct worden gevisualiseerd in een moderne sociale media-achtige interface op een tablet, zodat de productiemanagers kunnen beschikken over een actueel en gedetailleerd overzicht van de productielijn, van stuklijsten en onderhoudsschema’s en slecht functionerende machineonderdelen.

Adequaat en doeltreffend optreden

Tezamen met de sensoren en systemen die storingen in de apparatuur voorspellen, het falende onderdeel identificeren, de kosten voor het repareren en vervangen van onderdelen analyseren, middelen reserveren en de activiteit plannen, voltooit 3D-printing het proces. Doordat de onderhoudsafdeling direct een onderdeel kan printen, kan adequaat en doeltreffend worden gereageerd op waarschuwingen.

De combinatie van een intelligent ERP- en een proactief EAM-systeem met smart sensoren en wat tovenarij in de vorm van 3D printen, biedt de juiste ingrediënten voor het creëren van succes. Zo kan de perfecte productie realiteit worden voor fabrikanten in 2014. Of ziet  u het anders?

Reageer op dit artikel