blog

Monnikenwerk in de supply chain?

Supply chain

Monnikenwerk in de supply chain?

Monnikenwerk was het, om in de middeleeuwen een boek te maken. De drukpers moest nog worden uitgevonden en boeken werden met de hand overgeschreven. En niet zomaar: met fraaie penstreken en gehistorieerd initiaal werden kunstwerken gecreëerd en was het niet vreemd dat het schrijven van een boek twee jaar kon duren. Anno 2014 zie ik ook in supply chain geregeld staaltjes van monnikenwerk, zegt Marc Mallant.

Er zijn nog veel bedrijven waar de planning van de goederenstroom niet op kwantitatieve, maar op louter kwalitatieve basis berust. Zeg maar gewoon gevoel. En dan ook nog in staat zijn de klanten redelijk op tijd en compleet te beleveren, bewonderenswaardig!

Bewaking voorraden

De voorraad grondstoffen wordt visueel bewaakt; als het niveau naar inschatting te laag is, wordt er besteld. Binnen de voorraad grondstoffen weten zij uit het hoofd de vijf hardlopers op te noemen. Het wordt besteld bij de leverancier waar altijd besteld wordt, die nooit op tijd levert maar altijd wel ergens tussen de vier en zes weken.

Productie bewaakt op zijn beurt de voorraad halffabricaat visueel, ze weten uit ervaring dat er genoeg moet zijn, en produceren dus om voldoende voorraad halffabricaat aan te houden. En de eindproducten? Uit het hoofd weten zij de tien best lopende eindproducten te noemen en zorgen dat daar voldoende voorraad van staat. Hoeveel? Genoeg om iedere vraag aan te kunnen. En de overige eindproducten? Daar wachten zij rustig de orders van af om productie te starten. Tenminste, als de halffabricaten en de grondstoffen aanwezig zijn, anders moeten die alsnog besteld worden. Hoeveel? Genoeg om de order te maken en wat extra. Levertijd? Snel.

Voorbeelden supply chain

Dat de productiecapaciteit inefficiënt is, voorraden te hoog of te laag zijn, levertijden soms wel of niet gerealiseerd worden of de kosten voor inkoop de bocht uit vliegen, zien zij dan vaak niet. Het is immers monnikenwerk om dat boven tafel te krijgen. Wel ervaren zij het monnikengevoel: intensief, lastig en je moet geen schrijffout maken in de laatste zin van een bladzijde waar je net drie weken aan gewerkt hebt. Ondanks de christelijke inslag van monniken kan ik mij voorstellen dat er wel eens een zucht is geslaakt op zo’n moment. Ik hoor het vaak wel op de vloer in zo’n productieomgeving. Heeft u voorbeelden van monnikenwerk in de supply chain? Deel deze dan met ons!

Reageer op dit artikel