blog

Breng uw logistiek in acht stappen naar de cloud

Supply chain

Breng uw logistiek in acht stappen naar de cloud

Logistieke oplossingen uit ‘de cloud’ worden steeds populairder in Nederland. De reden is eenvoudig: deze vorm van IT-outsourcing is een goede manier voor bedrijven om te besparen op IT en meer te focussen op hun kernactiviteiten. Maar wat zijn de overige voordelen en mogelijkheden van cloud computing voor de logistiek? En waar moet u op letten bij de overgang naar de cloud?

De term ‘cloud computing’ zorgt vaak voor verwarring, met name omdat het containerbegrip is. Het omvat in feite alle IT-services die via het internet worden geleverd, waardoor het lastig is om er vat op te krijgen. Wat al deze diensten verenigt is dat je als afnemer niet meer verantwoordelijk bent voor de aanschaf en het onderhoud van de hardware en software. Je betaalt naar gebruik, bijvoorbeeld op basis van het aantal gebruikers of transacties. Daarnaast worden de diensten via het internet geleverd, waardoor ze in theorie overal en vanaf elke pc, tablet of smartphone te benaderen zijn. Maar logistieke cloud-oplossingen voor zaken als WMS, EDI en VMI, kan dat wel? Het antwoord is: ja. Sterker nog, cloud-gebaseerde oplossingen stellen leveranciers van grote organisaties als Albert Heijn in staat om hun ketens naadloos te integreren. Een dergelijke flexibiliteit was voor de opkomst van cloud computing vrijwel onmogelijk, zeker voor kleinere leveranciers met beperkte IT-middelen.

Eisen en wensen

Om te bepalen of cloud computing interessant is voor uw organisatie, moet u vooraf een aantal zaken overwegen. Om te beginnen evalueert u de compatibiliteitseisen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Zijn uw applicaties modern genoeg om in de cloud te draaien, of gebruikt u bijvoorbeeld nog een WMS op basis van een DOS-character-base?
 • Is uw hardware geschikt om met cloud-diensten te verbinden, zoals bijvoorbeeld een SSCC-printer?
 • In beide gevallen is het mogelijk om verouderde systemen door middel van work-arounds alsnog te laten samenwerken met cloud-services. Toch is het meestal een meer toekomstzekere oplossing om deze oude systemen af te schrijven en te vervangen door modernere varianten. Kiest u voor een cloud-oplossing, dan vervallen de investeringen in hardware en software.
 • Vervolgens moet u zich afvragen wat u wilt en kunt bereiken door de inzet van cloud-diensten. Enkele voorbeelden:
 • Meer flexibiliteit. Door voor cloud-diensten te kiezen, wordt uw IT-infrastructuur flexibel. U kunt veel sneller nieuwe koppelingen maken met klanten en partners of uw bedrijfssystemen en processen uitbreiden. Hierdoor kunt u sneller inspelen op de wensen van klanten.
 • Minder afhankelijkheid. Door IT uit te besteden wordt u niet meer beperkt door verouderde hard- en software. Software wordt centraal geüpdatet naar de nieuwste versies en u gebruikt altijd de nieuwste hardware in het datacenter van uw IT-dienstverlener.
 • Meer snelheid en gebruiksgemak. Overgaan op cloud-diensten biedt kansen om uw logistieke software en processen op een flexibele manier te herinrichten. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak voor werknemers en klanten en door deze software als dienst af te nemen, presteren uw systemen altijd optimaal.

In acht stappen naar de cloud

Bij nieuwe investeringen in ICT is cloud computing tegenwoordig vrijwel standaard onderdeel van het dienstenpakket. Uitbesteden zorgt voor een betere focus op de core-business en cloud-diensten bieden daarnaast de mogelijkheid om IT-kosten flexibeler en beter voorspelbaar maken. Maar welke stappen kunt u zelf nemen om te bepalen of u geheel of gedeeltelijk naar de cloud kunt overstappen?

 1. Verdiep u in de terminologieën en mogelijkheden van cloud computing. Dit is van groot belang in gesprekken met leveranciers
 2. Gebruik het 9-vlaks model om de verbanden helder te krijgen tussen de ICT-services, de informatievoorziening en de bedrijfsstrategie van uw organisatie.
 3. Pas de MoSCoW-methode toe om te bepalen welke eisen u stelt aan de IT-infrastructuur en de software binnen uw bedrijf.
 4. Bepaal met welke mate van dienstverlening uw klanten genoegen nemen. Is een paar minuten downtime per jaar bijvoorbeeld acceptabel of juist niet?
 5. Besluit op basis van de eerdere stappen of de gewenste oplossing op locatie, in de cloud of als een combinatie van beide geleverd kan worden.
 6. Vergelijk de beschikbare mogelijkheden op basis van de technische en functionele voor- en nadelen van elk scenario.
 7. Breng vervolgens de investeringen voor de verschillende scenario’s in kaart over een afschrijvings-/investeringsperiode van 3 tot 5 jaar en vergelijk deze.
 8. Neem ten slotte een besluit. Vergeet hierbij niet dat het vergelijken van IT op locatie en in de cloud eigenlijk appels met peren vergelijken is. Bij cloud zijn zaken als schaalbaarheid, performance en service-levels variabel, bij een on-premise IT-omgeving zijn die in de regel vast.

Kennis en vertrouwen

Sommige organisaties bepalen hun technologiekeuze voorafgaand aan hun zoektocht naar een geschikte IT-partner. Andere laten zich graag begeleiden in die keuze. In beide gevallen geldt dat het van groot belang is dat de IT-dienstverlener kennis heeft van uw bedrijfstak en ervaring heeft met de bedrijfsprocessen van uw organisatie. Deze ‘feeling met de business’ is zowel van belang voor de technische invulling van het project, maar ook om er zeker van te zijn dat er rekening wordt gehouden met zaken als regelgeving over de privacy en de veilige opslag van uw data. Zoek een partij die begrijpt dat logistiek uw corebusiness is en dat dit werk niet alleen tijdens kantooruren plaatsvindt.
Ten slotte is vertrouwen van groot belang als u een IT-dienstverlener in de hand neemt die zo direct betrokken is bij uw bedrijfsprocessen. Een goede mix van kennis, ervaring en persoonlijke affiniteit is noodzakelijk, maar ook moet er openlijk gesproken worden over een exit-strategie. Met alle of delen van uw bedrijfsprocessen in de cloud wilt u natuurlijk wel de vrijheid houden om zonder onverwachte kosten van dienstverlener te wisselen. Laat dit duidelijk vastleggen in het contract. Een goede IT-dienstverlener heeft hier standaard procedures voor ingericht.

Volwassen technologie

Anno 2013 is cloud computing is volwassen technologie, waarvan steeds meer bedrijven in de logistiek profiteren. Enkele voordelen zijn het beter beheersbaar maken van de kosten, het gebruik van moderne schaalbare technologie en het verbeteren van de dienstverlening en het gebruiksgemak. Elke organisatie is echter anders en dat geldt ook voor de mate waarin cloud-oplossingen ingezet kunnen worden. Met name middelgrote en kleine organisaties hebben begeleiding nodig bij hun overgang naar de cloud. Een IT-dienstverlener die kennis heeft van hun marktsegment biedt de beste kansen om zowel de logistieke systemen als de bedrijfsprocessen op een goede manier naar de cloud te helpen.
Download de whitepaper over ketenintegratie in de cloud.

Reageer op dit artikel