blog

Hype van de maand: heeft u al een Control Tower?

Supply chain

Hype van de maand: heeft u al een Control Tower?

De hype van de maand juni: de Control Tower. De juni-nummers van zowel Logistiek Magazine en een collega vakblad gingen erover, evenals het congres van ‘Het Doel’. Ook diverse logistiek dienstverleners, consultants en leveranciers maken momenteel mooie reclame hiervoor. Hoog tijd dus om vandaag nog een verkeerstoren in elkaar te timmeren.

Wat is eigenlijk een control tower voor de supply chain? Volgens Capgemini is een supply chain control tower ‘een centrale hub met de vereiste technologie, organisatie en processen om de juiste supply chain data te ontvangen en te gebruiken om meer inzicht te leveren voor het nemen van korte en lange termijn beslissingen, overeenkomend met de strategische doelen’.
Voor een ‘transportation control tower’ geldt hetzelfde, maar dan rondom transport. De behoefte aan inzicht (visibility) is groot. Volgens de Supply Chain Agenda 2013 (ook van Capgemini) staat Supply Chain Visibility Improvement hier op nr. 1.

 

Complexiteit groot

Vooral voor transport is een verkeerstoren in elkaar timmeren eenvoudiger gezegd dan gedaan. In de column van het juni-nummer van Logistiek gaf Kees Verweij al aan dat de huidige TMS-en hiervoor niet goed geschikt zijn, omdat ze complexere planningsvraagstukken (zoals cross-docken) niet goed kunnen ondersteunen. Deze complexiteit kan al snel groot worden: als je cross-dockt, en/of daarbij ook nog trailers of chauffeurs wisselt gedurende de dag (ook een toenemende trend voor slim gebruik van resources) dan blijkt een kleine wijziging of vertraging al snel flink door te kunnen werken. De kunst is dan natuurlijk om met optimizers in deze complexe materie mogelijke knelpunten in de toekomst snel te signaleren en zo mogelijk te voorkomen.

 

Control Tower verbindende schakel

Juist transport leent zich anderzijds bij uitstek voor een Control Tower. Het is de verbindende schakel tussen partijen (bijvoorbeeld tussen verlader en retailer). Hier wil je inzicht geven aan de ander, of hem zelfs laten plannen. Zo zijn er diverse voorbeelden (van mengvoederbedrijf tot retailer) waar de vervoerder of sub-contractor zelfs plant op het systeem van de verlader. Evenzo zijn er legio voorbeelden voor het pro-actief informeren (of alarmeren) van klanten, opdrachtgevers en management.

 

Met de hulp van een slimme, dynamische optimizer wordt de planner weer een controller, en diversen met hem. En daar was het in de Control Tower juist om te doen.

 

Lees ook: Huidig TMS vaak geen goede basis control tower

Reageer op dit artikel