blog

Met beide benen op de grond: is dat wel verstandig?

Supply chain

Met beide benen op de grond: is dat wel verstandig?

De lezers van Logistiek.nl mochten aangeven welke actuele logistieke verbeterprojecten ze uitvoeren dan wel 100 procent zeker dit jaar nog uitvoeren. Dat leverde 133 reacties op. Nu maar hopen dat de rest van onze lezers niet stil blijft zitten.

In totaal lopen er bijna 400 verbeterprojecten. Met een gemiddelde van drie projecten in elk bedrijf is gekozen voor een focus op niet teveel verschillende projecten. Dwingt de crisis ons om nu ook eens projecten af te maken, met harde resultaten, en niet weer honderd bloemen te laten bloeien?

Concrete resultaten

De drie meest genoemde verbeterprojecten zijn: het verbeteren van voorraadbeheer (genoemd door tweederde van de deelnemers aan het onderzoek), verbeterprojecten om efficiënter en sneller te werken en het verbeteren van de efficiency in de magazijnen. Dat zijn verbeterprojecten die duidelijk gericht zijn op concrete resultaten, die op redelijk termijn haalbaar zijn. De logistiek managers staan duidelijk met beide benen op de grond bij de start van 2013.

Innovaties

De echte innovaties blijven echter op de plank liggen. Data alignment, product data management, trade compliance, revenu management en intermodaal vervoer bungelen onderaan de lijst. Maar, ook een duurzame logistiek komt er verbazingwekkend bekaaid af in de lijst van verbeterprojecten.

 

Nederland komt alleen uit de crisis als er nagedacht wordt over de economische koers. Innovatie, duurzaamheid en kenniseconomie zijn daarbij de sleutelbegrippen. Dit stelde een groep van ruim twintig topmensen uit bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld, wetenschap en onderwijs. Trouw interviewde hen onlangs over de vraag hoe Nederland uit de crisis moet komen. Die noodzaak tot innovatie is nog niet geland op de bordjes van de logistiek managers?

Waardecreatie

Nu maar hopen dat we na een jaartje ‘met de bezem er doorheen gaan’ in 2014 dan wel gaan nadenken over de toekomst en kiezen voor echte innovaties die de Nederlandse economie, gekoppeld aan de topsectoren, gaan versterken.

 

Fokke van der Veer sprak bij de uitreiking van de Nederlandse Logistiek Prijs aan Connekt: ‘Laten we onszelf als logistici een nieuwe functiebenaming geven: supply chain value creator. Passie voor het vakgebied zit in ons DNA, maar we blijven teveel in de schaduw staan. Wat we nodig hebben is authentiek leiderschap.’ Wijze woorden…

 

Lees ook: Dé populairste logistieke verbeterprojecten

 

of: Waarom juist nu die logistieke verbeterprojecten?

 

Bekijk hier de nieuwsbriefspecial over logistieke verbeterprojecten…

Reageer op dit artikel