blog

Zijn logistiek adviseurs nuttig?

Supply chain

Zijn logistiek adviseurs nuttig?

Laten we nou maar eindelijk eens die discussie voeren: zijn adviseurs nuttig? In een zeer recent onderzoek van het Abvakabo kwam naar voren dat veel van de subsidiegelden in de zorg bij adviseurs terechtkomt. In de industrie is dat niet veel anders. Maar omdat het in de zorg maatschappelijke gelden zijn, maakt de politiek zich nu erg druk over het gebruik van die subsidies.

Om de werkdruk te verminderen en extra arbeidsplaatsen te stimuleren is een impuls van 370 miljoen beschikbaar gesteld aan de thuiszorg. Dit was beschikbaar voor met name het opleiden van personeel voor zwaardere functies en het aantrekken en opleiden van nieuwe mensen van buiten de sector. Over het onderzoek van Abvakabo berichtte het Algemeen Dagblad op zaterdag 19 januari, en heel politiek Den Haag is direct weer in rep en roer. Wat is er aan de hand? Zo’n 70 procent van de respondenten zegt geen collega’s erbij te hebben gekregen en niets te merken van afgenomen werkdruk. Het geld zou voornamelijk naar software en adviseurs zijn gegaan. De organisatie van het beschikbaar stellen kost tijd evenals het aantrekken en opleiden, dus dat men er nu nog niet veel van merkt lijkt logisch. Maar zijn al die extra mensen wel nodig? Effectief gebruik van beschikbare middelen, daarover zijn de meningen verdeeld. Actiz heeft dan ook al direct gereageerd op de ‘stemmingmakerij’ van Abvakabo.

 

Maar wat is effectief gebruik. Als ik zelf de kennis niet heb, dan moet ik die inschakelen. Ik geef eerlijk toe dat ik te weinig kennis heb van leidingwerk thuis en dus huur ik een loodgieter in. Natuurlijk kan ik schilderen, maar het buitenwerk laat ik over aan de vakman. Omdat hij dit veel netter en sneller kan. Ik zou 3 weken bezig zijn, waar deze mensen 3 dagen voor nodig hebben. Zo ook met het inzetten van personeel. Er is in de zorg heel veel besparing mogelijk op het gebied van personele inzet. Gewoon weer geld bijpompen is niet effectief!

Toegevoegde waarde van een adviseur

Deze beeldvorming komt ook voor binnen de industrie. De toegevoegde waarde van een adviseur blijft een discussiepunt. We blijven last houden van tunnelvisie, lees eens het blog van Hessel Visser en dat belemmert ons bij het maken van de optimale keuze. Het niet inschakelen van een adviseur kan soms zelfs tot hogere kosten leiden, dat wordt helder uiteengezet in een expertartikel van Martin ten Cate.

 

Binnen de industrie zijn er veel mensen met verstand van veel zaken want daarvoor heeft men de beste vakmensen binnengehaald op het gebied van verkoop, inkoop, logistiek en financiën. Toch blijven er nieuwe ontwikkelingen waar onvoldoende kennis van is en men toch snel moet schakelen. Of men heeft diverse oplossingen geprobeerd voor een probleem maar het lukt toch niet. Ik ben zelf adviseur en projectleider en dus wellicht niet objectief? Professioneel adviseur ben ik pas 10 jaar daarvoor 25 jaar in tal van functies heb ik te maken gehad met externe adviseurs en daar mijn voordeel mee gedaan.

 

De problemen in de zorg zijn voor een deel terug te voeren op de weerstand binnen de zorg, tegen de adviseurs. De politiek blijft het probleem houden dat ze moeten scoren binnen 4 jaar vanwege het electoraat. Dit staat lange termijn denken erg in de weg. Waarom lukt het de industrie beter om zijn problemen op te lossen dan de zorg of de politiek?

 

Op 21 januari zijn er zelfs acties georganiseerd door de Abvakabo maar laat men eerst eens kijken of de tijd van de medewerkers wel goed besteed is!

Reageer op dit artikel