blog

Olympics: Dreigend last mile-infarct!

Supply chain

Olympics: Dreigend last mile-infarct!
Londen Olympische Spelen 2012 DHL

Je denkt misschien even: Hé, nieuw Olympisch onderdeel toegevoegd ? Als laatste wedstrijdje voor de slotceremonie? Nee, mis ! Londen staat vanaf aanstaande vrijdag (27 juli) zes weken op z’n kop: De online koper gaat de effecten van de Olympische spelen en de Paralympics op de last mile fors merken. Dat wordt filevorming, vertraging en extra kosten in de aflevering van pakketten. Hoe gaan ze dat oplossen? Een rondje langs de velden.

De Olympische spelen en de Paralympics gaan natuurlijk één groot feest worden in Londen. De toch al zeer drukke London-area verwacht circa dertig procent meer verkeer en circa 5,3 miljoen mensen zullen de Spelen bezoeken. Vanaf dit voorjaar waarschuwen post- en pakketdistributeurs al voor vermindering van de dienstverlening in grote delen van Londen: ‘Same day delivery’ wordt ‘next day delivery’ en dat laastste kan zomaar één tot twee dagen opschuiven. Begrijpelijk dat het voor pakketvervoerders een hot issue is geworden: Er wordt driftig gezocht naar oplossingen en online kopers willen natuurlijk weten waar ze aan toe zijn.

Geen gezeur: Tijdelijke heffing
Voor deze minst creatieve oplossing heb ik maar even een korte selectie bij elkaar gezet:

  • De grote Royal Mail met zijn pakketservice Parcelforce pakte medio mei maar gelijk de koe bij de horens en kondigde een tijdelijke ‘£1 ‘tax’ on parcels’ aan. En niet alleen dat: Een aantal premium services zoals ‘same day delivery’ en ‘next day delivery’ zouden sterk beperkt worden: Bij al die services kon je beter voor de zekerheid een dag optellen.
  • DPD, in het Verenigd Koninkrijk echt een grote pakketvervoerder, is er naar zijn klanten ook duidelijk over: Voor specifieke postcodegebieden in London geldt gedurende de spelen een extra toeslag van £1,75. Verder doen ze er alles aan om de dienstverlening optimaal te laten verlopen: Inzet van Olympische specialisten, bemanning van een ‘dedicated Olympic Customer Service team’. En nog opvallender: Sommige bezorgbusjes worden dubbel bemand, ‘with assistants ‘completing deliveries on foot’. Weer een nieuw Olympisch nummer ontdekt: Naast de 110 meter horden kunnen ze zo de ‘200 meter met pakket’ toevoegen!
  • UPS neemt een heel bijzondere plaats in omdat deze logistiek dienstverlener dé logistieke partner is voor the Olympics. De complete logistiek rond de Spelen verzorgen zij, dus ook de pakketleveringen naar alle Olympische locaties. Mocht je een pakketje willen sturen naar een jarige Olympische sporter: Denk goed na, want de toeslagen zijn uitermate pittig: Voor pakketleveringen naar specifieke Olympische locaties geldt een opslag voor extra veiligheidscontroles van £20 en extra bezorgkosten van £5.

DHL zet joggers in!

Echt waar: Het meest recente nieuws is, dat DHL een partnership is aangegaan met ‘Jogpost’ een onderneming die normaliter joggers inzet om brochures te verspreiden in de London-area. Ian Clough, CEO van DHL Express in de US, verzekerde zijn klanten dat DHL er echt alles aan doet om vertragingen te voorkomen. Hij sloot zijn toelichting op de partnership met Jogpost af met “so this carbon-efficient method provides the perfect solution to the issue of congestion”. Inzet van joggers voor pakketdistributie: Niet alleen een oplossing om vertragingen te voorkomen, maar ook nog super milieuvriendelijk Geweldig toch! Terug naar de bakermat van de Olympics: Griekenland, vijfhonderd jaar voor Christus.

Loopjongens nieuwe stijl

Ik heb nooit kunnen denken, dat pakketdistributie en sport zoveel voor elkaar zouden kunnen betekenen: De fietskoeriers gaan voluit in de aanval, bakfietsen worden ingezet, nieuwe carrièrekansen voor ‘loopjongens’. De Olympics zelf zijn al een feest, pakketdistributie in Londen ‘freewheelt’ daar fluitend doorheen. Hoezo infarct? Nou ja, die toeslagen verpesten natuurlijk een beetje je humeur.

Reageer op dit artikel