blog

Wat kost een nalevering?

Supply chain

Wat kost een nalevering?
nalevering kosten

Logistiekelingen zijn bezeten van tijd. Alles moet altijd sneller maar verbetert haast ook de kwaliteit van logistieke handelingen? Worden ketens hiermee echt vlugger, verser en vollediger? Moet het naast snelheid niet vooral gaan over voorspelbaarheid en kwaliteit van leveren, waarmee dure naleveringen worden voorkomen?

In veel gevallen kosten naleveringen evenveel als de initiële levering. Een beetje meer afstemming of precisie tijdens het voortraject levert daarmee een enorme besparing op aan faalkosten. De meeste van deze faalkosten hangen samen met de laatste vijf procent aan orders waarmee iets aan de hand is. Je hebt als groothandel of producent al capaciteit geboekt bij een transporteur, maar een deel van de producten is niet klaar. Het resultaat: foutvracht.
      

Percentage retouren hoger bij naleveringen
Er zijn meer voorbeelden denkbaar: een leverancier levert gemiddeld binnen twee dagen, maar in vijf procent van de gevallen levert hij pas na negen dagen. Het resultaat: de veiligheidsvoorraad wordt bepaald door die uitschieter van negen dagen, en niet die van twee dagen.

          

Een leverbetrouwbaarheid van 98 procent op orderregelniveau lijkt goed, maar bij vijf van dergelijke orderregels per order heb je 10 procent aan naleveringen. Het resultaat: extra handling, extra leveringen, extra facturen en extra betalingen. Overigens ook voor de klant. Bovendien is het percentage retouren bij naleveringen hoger , omdat een klant vaak al een oplossing heeft gevonden of simpelweg het product niet meer wil hebben. Weet u wat een nalevering u precies kost?

            

Hoe goed bent u op de hoogte?

Het zouden met name groothandels moeten zijn die het managen van processen in hun vingers hebben, helaas blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Ik ben erg benieuwd hoe goed u op de hoogte bent van uw faalkosten en naleveringsprestaties! Ik hoop dan ook dat ik op de onderstaande enquête erg veel input binnenkrijg. Doe mee en leer van elkaar!  

              

Doe mee aan de korte enquête met slechts vijf vragen over naleveringen! In de kennisbrief van Logistiek.nl over faalkosten van dinsdag 29 mei verschijnt mede op basis van uw input ook een achtergrondartikel over faalkosten en de kosten van naleveringen.  

 

Naar de enquête… 

Reageer op dit artikel