blog

Extreem weer belangrijkste spelbreker supply chains 2011

Supply chain

Extreem weer belangrijkste spelbreker supply chains 2011
Extreem weer spelbreker supply chains

Eén miljard dollar. Dat is de schade die Intel heeft opgelopen in het vierde kwartaal van 2011 door de vloedgolf in Thailand, die onder andere dwars door Bangkok ging. Hun twee belangrijkste leveranciers van harddisks, Seagate en Western Digital, moesten daardoor hun fabrieken maandenlang sluiten. Zonder harddisk geen laptops met ‘Intel inside’, en door de productieproblemen verdubbelde ook de prijs van in andere landen geproduceerde harddisks.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 10 februari 2012.

Ook de verschrikkelijke tsunami in Japan ligt nog vers in ons geheugen. Fabrikanten als Toyota, HP en Sony moesten ook de productie stilleggen, maar met de kenmerkende Japanse efficiëntie waren ze toch weer razendsnel ‘back in business’.

  

Zinken Waldhof

Ook dichter bij huis hadden we te maken met supply chain verstoringen. Misschien dachten sommigen dat we daar wel vanaf waren na de aswolk in 2010, want dat was toch wel heel uitzonderlijk. Maar 2011 begon weer met een verrassing door het zinken van de Waldhof bij de Lorelei. Gevolg: de Rijn 33 dagen gestremd, en uiteindelijk meer dan 50 miljoen euro aan schade, waaronder zeker 10 miljoen+ in stilvallende supply chains. De binnenvaartsector kon het hele jaar werken om de omzet op peil te houden, en wat gebeurde er op 3 januari 2012? De 90 ton wegende sluisdeur in het Twentekanaal bij Eefde viel totaal onverwacht naar beneden, waardoor het binnenvaartvervoer van en naar Twente compleet is stilgelegd voor minstens een maand.

       

De top tien verstoringen

Het lijkt dus wel of verstoringen in de supply chain steeds meer voorkomen. De 340 multinationals die door het Business Continuity Institute over dit onderwerp werden ondervraagd, hadden dan ook geen moeite om verstoringen te noemen. En inderdaad… 85% van de ondervraagden gaf aan in de afgelopen twaalf maanden met supply chain verstoringen te maken te hebben gehad, waarbij maar liefst 29% zes of meer verstoringen noemde. Het zal voor u geen verrassing zijn dat extreem weer als nr. 1 verstoring betiteld werd, gevolgd door verstoringen van IT en telcomsystemen en, jawel, de aardbeving/tsunami samen met een verstoring van het transportnetwerk ex aequo op nr. 3.

   

Wat dé supply chain verstoring wordt van 2012 weten we nog niet, wie weet een cyberaanval? Supply chain risicomanagement is daarom een snel groeiende discipline, zodat je met snel schakelen de concurrentie voor kunt blijven. 

 

(Klik op de afb voor groot beeld)

Reageer op dit artikel