blog

Alle niet-ethisch geproduceerde elektronica retour?

Supply chain

Alle niet-ethisch geproduceerde elektronica retour?
Foxconn

Er gebeuren opmerkelijke dingen in de wereld. Is de door de Maya’s voorspelde ommekeer dan echt bezig? De recente commotie in de elektronicawereld is hier weer een voorbeeld van. Staat de bewuste consument op het punt om alle niet-ethisch geproduceerde consumenten elektronica te boycotten en mogelijk zelfs te retourneren? Er is wat aan de hand in elektronicaland…

Apple, producent van de meest gewilde consumentenelektronica, ligt zwaar onder vuur; onder vuur van haar eigen fans wel te verstaan. Deze fans keren zich namelijk opeens tegen het bedrijf en eisen ethisch geproduceerde producten. Gewone mensen, zoals Mark Shields, schrijven petities over onethische werkomstandigheden in de Chinese fabrieken van bedrijven als Foxconn. Er dreigt een boycot van Apple producten. En in het uiterste geval misschien een retournering van reeds gekochte producten? Dat laatste zal vast niet gebeuren.  

   

Supplier Responsibility

Apple heeft wel in alle haast een hoofdstuk ‘Supplier Responsibility’ op haar site gezet. Je kunt hier natuurlijk allemaal vragen bij hebben. Elke vraag is terecht en mogelijk is ieder antwoord ook juist. Maar wat is nu wijsheid?

       

Omwenteling

Is dit alleen bij Apple het geval of ook bij alle andere merken? En ligt dat aan deze merken of ligt dat aan de Chinese bedrijven zoals Foxconn? Zijn de medewerkers bij Foxconn ondanks alle omstandigheden toch niet beter af dan vroeger op de rijstvelden? Brengt de off-shoring naar China daar welvaart en is dat dus goede ontwikkeling? Hollen we daardoor alle onze eigen kennis en capaciteit uit? Is onze hebzucht naar goedkope producten de oorzaak van alles en moet daar dus een omwenteling plaatsvinden?

  

Ik ga hier mijn wijsheid niet ventileren want ook ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar ik denk wel dat we voorbereid moeten zijn op een omwenteling welke veroorzaakt wordt in veranderende bewustwording van de gewone mens. Deze gebeurtenis is tenslotte niet het enige wat nu gaande is.

 

En als al die producten dan retourkomen, ach daar vinden we dan ook wel een oplossing voor, toch?! 

Reageer op dit artikel