blog

Steve Jobs (1955-2011)

Supply chain

Steve Jobs (1955-2011)
steve-jobs2

Apple-topman Steve Jobs is op 56-jarige leeftijd overleden. Jobs legde twee maanden geleden zijn functie neer als CEO van Apple, het bedrijf dat hij mede oprichtte en sinds 1996 leidde, het bedrijf met de beste supply chain. Hij kampte al lange tijd met ernstige gezondheidsklachten.

Apple noemt Steve Jobs op de website ‘een visionair en een creatief genie. Steve laat een bedrijf na dat alleen hij had kunnen bouwen, en zijn geest zal altijd de basis van Apple blijven’.

  

God is my Apple

Gisterenavond nog installeerde Bram moeiteloos mijn nieuwe iPhone. Al weer de derde op rij. De iPhone ligt hier naast me op de kamertafel, naast mijn MacBook Air en iPad. Mijn trouwe reisgenoten.

    

Wij zijn lid van dat bijzondere genootschap van Applefans. Wij branden niet, maar ‘toasten’, wij hebben geen Powerpoint, maar Keynote, geen Windows, maar Lion, geen programma, maar een app en we hebben al helemaal geen pc, maar een Mac. Steve Jobs was onze held en zijn speeches volgden wij als ware het sharia’s.

    

Als we plaatjes draaien op feesten, is Apple onze norm. Vandaag de dag bepalen de MacBooks het beeld in de DJ-booth. Je koppelt je MacBook aan de mixer en ‘off you go’. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd’s, kun je vandaag alle tracks en samples van de wereld gebruiken in je DJ-set. Eventueel haal je die tracks snel nog even ‘live’ binnen van de iCloud. Je kunt je feest helemaal afstemmen op je ‘crowd’. Niet je platenkoffer bepaalt de avond, maar de fans op de dansvloer. In een column over de supply chain van de DJ schreef ik ‘travel light: God is my Apple!’.

     

De beste supply chain

Behalve inspirerende techniek gaf Steve Jobs ons ook de beste supply chain van de wereld. Inspirerende lessen voor onze studenten. Apple staat in 2011 voor vierde jaar nummer 1 in de Supply Chain Top 25 van AMR Research.

     

Apple wordt geprezen om de voortgaande innovatie in producten en processen. De supply chain van Apple is afgestemd op de regelmatige introductie van nieuwe producten. Van de iPad, de jongste telg van de Apple-familie, zijn er inmiddels meer dan 3 miljoen verkocht, vooral in de Verenigde Staten. De supply chain volgde moeiteloos de enorme vraag naar iPads.

   

De experts van AMR zijn onder de indruk van hoe Apple erin slaagt snel productievolumes van hardware en software op- en af te bouwen. Apple heeft volledige controle over alle strategisch belangrijke partners binnen de supply chain van MacBooks, iPhones en Ipads. Het resultaat: meer omzet en meer marge.

 

Een groot vernieuwer

Steve Jobs, en zijn Apple, betekenden een revolutie op het speelplein van onze eigen, persoonlijke informatietechnologie. De Amerikaanse president Obama zei in een reactie dat Steve Jobs ”een van Amerika’s grootste vernieuwers is. Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt”.

Precies dat, is wat ik me van Steve Jobs zal blijven herinneren.

 

Reageer op dit artikel