blog

Innovatie ten top: het proces innoveert mee

Supply chain

Innovatie ten top: het proces innoveert mee
Oogziekenhuis jan scheffer Logistiek

Wat een enorm groeipad heeft onze hardware (‘computers’) doorgemaakt de laatste jaren. Een server die 20 jaar terug in een ziekenhuis stond (en waar ongeveer het hele ziekenhuis gebruik van maakte) was net zo krachtig als een moderne telefoon. Nu het proces erachter nog…

Als wij in die tijd met een hedendaagse Galaxy S2 (op batterijen) hadden kunnen demonstreren hoe we een ziekenhuisadministratie hadden kunnen draaien dan hadden wij dat niet geloofd. Maar denk door: waar zullen wij over 20 jaar staan?

      

Proces blijft achter
Wat achter blijft is het proces: feitelijk werkt een ziekenhuis nog net zoals 20 jaar terug: afspraken maken, patiënten onderzoeken en behandelen. De hulpmiddelen zijn beter en de processen zijn wat beter ondersteund maar in de kern is er niet veel veranderd.

       

Oogziekenhuis uitzondering

Een positieve uitzondering is het oogziekenhuis in Rotterdam. Daar is het management enkele jaren terug buiten de eigen wereld getreden en is op stage gegaan bij onder andere een logistieke hotspot als Schiphol. Na alle bezoeken werden twee doelstellingen geformuleerd:

    

  • De patiënt optimaal bedienen;
  • Een efficiënter proces.

     

De details zal ik u besparen maar het oogziekenhuis heeft het ook echt voor elkaar gekregen. De patiënt kan nu vloeiend meerdere diagnoses vloeiend achter elkaar doorlopen. Door te leren van hoe je efficiënt een vliegtuig volboekt hebben de artsen een 20 procent hoger behandelpercentage en is de wachttijd voor patiënten enorm teruggebracht. Je ziet zelfs minder mensen in het ziekenhuis: je bent er relatief snel weer weg.

  

Even terug naar de enorme groei in computerpower: ook in de logistiek hebben we grote moeite om slimmer te werken. Slechts een enkele organisatie is in staat dit om te buigen naar een eigen prestatieverbetering. Mijn oproep is om iedereen die zo’n voorbeeld weet dit als reactie te vermelden. Hoe meer positieve voorbeelden hoe beter! Ik kan niet wachten op uw innovaties.

Reageer op dit artikel