blog

AZ-directeur eist: visie, passie en actie

Supply chain

AZ-directeur eist: visie, passie en actie
Toon Gerbrands AZ Ortec

“Visie, passie en actie zijn nodig voor het leveren van topprestaties”, aldus AZ-directeur en managementboekenschrijver Toon Gerbrands vorige week op de ORTEC Plandag. “En als één van deze drie ontbreekt dan mag u niet verrast zijn dat topprestaties buiten bereik blijven”. Gelijk zie je 500 belangstellenden in de zaal in stilte aan zelfreflectie doen: “Hoe is het bij mij?”

Daarna passeren in diverse parallellezingen prachtige voorbeelden en succesverhalen, onder andere gerelateerd aan Het Nieuwe Plannen. Voorbeelden van horizontale en verticale samenwerking (zoals 4C4More), van verbeterprojecten met veel CO2-reductie (het combineren van vervoerstromen van FrieslandFoods en Heinz) en het omzeilen van files door meer in de randen van de nacht te leveren. Ik ben altijd trots op deze ondernemers, die echt hun nek durven uit te steken.

 

Op het puntje van de stoel    
Na elk van deze lezingen barsten de vragen los: hoe eerlijk is de onderlinge verrekening? Wie is verantwoordelijk als er iets fout gaat? Wordt er onder white-label gewerkt? Hoe denkt de NMA hierover? Een deel van de toehoorders zit hierbij op het puntje van de stoel, pakken de slimme krenten uit de pap, snappen de lessons learned, en proberen gelijk door deze vragen de reikwijdte vast te stellen bij hun eigen kansen. Een ander gedeelte zit achterover geleund met de handen over elkaar. Wellicht hebben zij zodanig veel zelfkennis dat ze weten dat ze iets van de visie, passie of actie missen om echt slagen te maken. Wetende dat de rest wel vooruitgaat, en de ontwikkelingen absoluut niet stilstaan.

  
Ook zelf word ik natuurlijk ook getriggerd. Met het grote succes van Het Nieuwe Plannen, en mijn achtergrond als hoogleraar (visie?), boerenzoon (actie?), gekoppeld met lange werkdagen (passie?) twijfel ik of en waar het mij aan ontbreekt. In ieder geval aan de visie om op deze vraag zelf een scherp antwoord te hebben.

  
En waar staat u? Steekt u uw nek uit met geavanceerde planningsmethoden, of kiest u nog even voor het achterover leunen in de stoel?

 

[Foto’s van de Ortec plandag 2011… ]

Reageer op dit artikel