blog

Angst voor snelrecht in S&OP-proces

Supply chain

Angst voor snelrecht in S&OP-proces
Snelrecht S&OP Logistiek Marc Mallant

Ik hoorde deze week op de radio dat de overheid eist dat snelrecht ook echt ‘snel’ moet zijn; het vonnis moet binnen zes uur geveld zijn. Dat houdt in dat de informatievoorziening zo op de partners in de rechtsprocedure moet worden afgestemd dat overtollige informatie wordt voorkomen. Wauw…de rechtspraak gaat lean!

Ik ben op dit moment betrokken bij het herinrichten van een S&OP-proces en dat lijkt alles behalve lean te zijn. Het proces zou er eigenlijk ook naar moeten streven om een ‘vonnis te wijzen’ binnen 4 uur.

   

De praktijk toont dat S&OP een belangrijk periodiek proces is in een keten waar beslissingen genomen worden over de balans tussen bedrijfsdoelstellingen en goederenstromen zoals forecast, voorraden en productie. En omdat deze beslissingen een grote impact hebben in de toekomst wikken en wegen wij alles zorgvuldig af. Dat kan voor ons gevoel alleen als we alle informatie, relevant of niet, verzameld hebben. Alleen het doorgronden van deze informatie is al een kunst op zich. Zo ontstaat gemakkelijk een overkill met weinig sturende informatie op een hoop die verlammend werkt op de effectiviteit van het S&OP-proces; we zien door de bomen het bos niet meer!

 

Uiterst effectief in de praktijk

Het lean inrichten van uw S&OP-proces is de remedie om het proces los te trekken. Het begint aan het begin: wat zijn uw doelstellingen? Met onmiddellijk daarop de vraag: hoe kunnen wij vaststellen in welke mate het proces de doelstellingen ondersteund? En hoe gaan wij dit meten? Een effectief S&OP-proces moet plaatsvinden op basis van een supply chain dashboard dat aangeeft wat de prestaties zijn in de keten. De focus binnen het proces moet dan liggen op alleen die resultaten die niet gehaald worden, wat zijn de achterliggende oorzaken? Wat kunnen we doen om de resultaten toch te realiseren? Dit klinkt ongelooflijk simpel maar het werkt uiterst effectief in de praktijk.

 

Angst

Toch wordt het simpele principe niet vaak toegepast, waarom toch? Een groot deel van de verklaring is angst: alleen concentreren op uitzonderingen is niet gemakkelijk. Het voelt erg vertrouwd en veilig om bij ‘a’ te beginnen en te eindigen bij ‘z’; je weet immers maar nooit. Ook is er angst om fouten te maken. Toegegeven: het is niet leuk om fouten te maken maar het stimuleert het leerproces enorm. En je kunt beter één verkeerde beslissing nemen dan helemaal geen beslissing nemen. Hoe lean is uw S&OP-proces? Hoe bang bent u eigenlijk?

Reageer op dit artikel