blog

Lean-principe werkt niet meer?

Supply chain

Lean-principe werkt niet meer?
lean ziekenhuis

Dat was een opvallende kop boven een artikel in het Financiële Dagblad van afgelopen woensdag: Lean-principe werkt niet meer. Met schrik nam ik kennis van deze kop. Daar moest ik natuurlijk het fijne van weten. De auteur van het ingezonden artikel blijkt Refaat Karim te zijn. Hij is plastisch chirurg in Amsterdam; dan zal het wel over 5S gaan, dacht ik…

Maar het bleek een heel ander verhaal te zijn. Het blijkt een reactie te zijn op een artikel over het Lean-denken en doen en de positieve effecten in het Sint-Elizabeth ziekenhuis in Tilburg. De heer Karim stelt:

"Het Lean-principe is een managementfilosofie van de vorige eeuw die door goedbedoelde managers als de oplossing voor de zorg wordt gezien terwijl de bedrijfstak waar het vandaan komt kennelijk door de toegenomen complexiteit en automatisering laat zien dat het Lean-principe in deze eeuw niet werkt."

  

Uitspraak zonder basis

Daarbij doelt Karim op de recalls bij Toyota en inmiddels weten we daar meer van. Deze week nog werd door Nasa bewezen dat er niets mis was met de elektronica in de Toyota’s.

In de wetenschap wordt een argumentatie, zoals Karim die doet, niet eens serieus genomen. In mijn ogen zien we hier wat we vaak in de wereld van ziekenhuizen tegen komen. De personen die daar werken leven in hun eigen wereld. Ze kennen de buitenwereld in de vorm van fabrieken en logistieke organisaties slecht of helemaal niet. Leren van andere professionele industriële bedrijven komt daarbij moeilijk van de grond.

  

Artsen: kom eens uit jullie nestjes 

Er zijn vaak veel belemmeringen. Heb zelf als begeleider van een arts, die bij mij afstudeerde op het onderwerp LEAN in een ziekenhuis, gemerkt dat het heel erg moeilijk is om de autoritaire organisatiestructuur van ziekenhuizen om te krijgen. Artsen: kom eens uit jullie nestjes. Leer eens van de industrie. Ga daar eens kijken. Natuurlijk heb ik Refaat Karim natuurlijk direct uitgenodigd, maar zoals bij zo veel tegenstanders van Lean, hoor ik daar meestal weinig van. Hoe denkt u nu dat we deze beroepsgroep kunnen bekeren?

Reageer op dit artikel