blog

Hoe veilig is uw veiligheidsvoorraad?

Supply chain

Hoe veilig is uw veiligheidsvoorraad?

Er is een harde relatie tussen de leverprestaties van een leverancier en de voorraaddoelstelling. Een fluctuerende levertijd resulteert, bij gelijke service, altijd in een hogere voorraad. Gebruikt u de juiste formule van veiligheidsvoorraad?

 

Geregeld worden begrippen als levertijd en betrouwbaarheid van een leverancier door elkaar gehaald. Een leverancier is in de regel betrouwbaar als hij zijn afspraken nakomt. En dat nakomen dat lukt een leverancier wel maar niet tegen een constante levertijd.

Constante levertijd

De constante levertijd is een waarde waartegen een voorraad gepland wordt, bijvoorbeeld: is het verwacht verbruik in een week 100 stuks en is de levertijd 1 week, dan zou theoretisch een voorraad van 100 stuks toereikend moeten zijn. Deze constante levertijd wordt overeengekomen met leveranciers en maakt onderdeel uit van   de inkoopcondities.

De waarde van de constante levertijd vind je vaak terug in de artikelstamgegevens van systemen. De praktijk laat zien dat de gerealiseerde levertijden geregeld afwijken. Maar zolang de leverancier iedere levertijd die hij afgeeft maar nakomt, is de leverancier betrouwbaar. Ten opzichte van de constante levertijd is de leverancier onbetrouwbaar en dat heeft invloed op de berekening van de voorraad doelstelling.

Gelukkig is er een veiligheidsvoorraad die niet alleen rekening houd met afwijking van de vraag, maar ook met afwijking van levertijd. Wordt een leverancier meer onbetrouwbaar dan zal de veiligheidsvoorraad hoger worden. Tenminste: als je de afwijking van de levertijden meet en als je de juiste formule van de veiligheidsvoorraad gebruikt.

Veiligheidsvoorraad in ERP?

In de dagelijkse praktijk kom ik niet veel ERP-systemen tegen die de afwijking van de levertijden berekenen. Deze systemen gebruiken dan ook een formule voor de veiligheidsvoorraad waar geen component voor levertijdafwijking is opgenomen. Zij gaan uit van constante levertijden. En u weet net zo goed als ik dat dit wereldvreemd is. Sterker: weet u met welke formule de veiligheidsvoorraad uw ERP systeem rekent? Ik zou het maar eens gauw gaan navragen!
Lees hier meer blogs over voorraadbeheer

Reageer op dit artikel