blog

314 miljoen euro bezuinigen: heeft u tips?

Supply chain

Het jaar begon al goed: de overheid laat op 9 januari weten wat 314 miljoen bezuinigingen in de zorg betekent. Bijna alle 92 ziekenhuizen geven aan dat dit via de ondersteunende diensten moet gebeuren. 2011 wordt het jaar van de zorglogistiek. Kan de industrie de zorg helpen?

314 miljoen euro bezuinigen: heeft u tips?
Zorglogistiek bezuinigen ziekenhuizen

Nu is bij ieder bedrijf de afgelopen twee jaar bezuinigd en vaak blijkt dat men juist creatief wordt. Hele branches worden gegerestyled: focus op kerntaken, samenwerking zoeken, efficiënter werken zijn de steekwoorden. Dat zijn dan ook precies de opmerkingen die je nu hoort bij de ziekenhuizen.

 

NOS heeft een rondje gebeld: "Dit zal leiden tot een beperkter zorgaanbod en grotere wachtlijsten voor bepaalde behandelingen (Waterland Ziekenhuis in Purmerend)" en "Bijna alle organisaties zeggen dat ze gaan proberen nog efficiënter te werken door werkprocessen te stroomlijnen."

Dat klinkt allemaal als aandacht voor zorglogistiek. In onze pilots (LogiZ) heeft juist het efficiënt en anders samenwerken veel aandacht gekregen.

 

Waarom zo moeilijk?

Zelfs de minister geeft aan dat efficient werken het sleutelwoord is: ‘Minister Schippers van Volksgezondheid laat in een reactie aan de NOS weten dat zij bereid is de ziekenhuizen meer tijd te geven om de bezuinigingen te realiseren. Die moeten dan wel met een goed doortimmerd plan van aanpak komen voor verbetering van de efficiency, zegt de minister. Daarbij moet de patiëntveiligheid gewaarborgd zijn.’

   

Als iedereen dat herkent en erkent waarom is dit dan zo moeilijk? Uit alle reacties blijkt dat de zorgsector niet makkelijk verandert op het gebied van samenwerken. Diverse motivaties om in de zorg te gaan werken, diverse eigen verantwoordelijkheden leiden tot eilandjes en onbegrip naar elkaar. Dat het procesdenken in de industrie al veel heeft opgeleverd, helpt slechts beperkt omdat men zich al snel beroept op het specifieke karakter van de zorg.

  

Industrie als voorbeeld?

Nou moeten we in de industrie ook niet doen of alles zo soepel samenwerkt. Inkoop, productie, logistiek en verkoop zijn bij de meeste bedrijven nog altijd eilandjes. Na decennia van aandacht bestaan deze eilandjes nog steeds. Hoe kan dat dan? Waarom blijkt dat in de industrie zo moeilijk en kan de zorg dan wel iets leren van de industrie?

 

Kortom, is die 314 miljoen haalbaar en heeft u daarvoor nog concrete ideeën op basis van uw ervaringen in de industrie? Kan de industrie de zorg helpen of is het eerder andersom?

Reageer op dit artikel