blog

Scheiden is nog meer lijden…

Supply chain

Scheiden is nog meer lijden…
Scheiden is nog meer lijden... Dolf Hamming

Ruim een half jaar geleden scheef ik al een kritische bijdrage over de inzameling van plastic en de manier waarop Nedvang (“Nederland van afval naar grondstof”) ons allerlei beloften doet.

Verbranden 
Op nu.nl verscheen het bericht dat de helft van het ingezamelde afval in Duitse verbrandingsovens wordt verwerkt. Met als bron de bestuursvoorzitter van van Gansewinkel. De reactie van Nedvang op hun site is veelzeggend: wij van WC-eend adviseren WC-eend met een referentie naar inspecties van VROM (bestaan die nog?) die verder niet opvraagbaar zijn. Niet een geloofwaardige reactie als je het mij vraagt.

Effie

Nedvang ontving enkele weken geleden een Effie (prijs voor reclame) in de categorie bewustwording. Ik stel voor dat ze die maar weer inleveren en energie gaan steken in mensen die verstand hebben van afval. Ik ken het bedrijf niet anders dan van hun transportmiddelen, maar van Gansewinkel lijkt me een goed begin. Ongetwijfeld zijn er meer spelers die hier verstand van hebben.
Verschijnselbestrijding Het apart inzamelen van plasticafval bij consumenten -zoals het nu gebeurt- leidt tot een afvalstroom die verder gescheiden moet worden om hergebruik mogelijk te maken. Daar zijn kennelijk oplossingen voor en Nedvang zou zich voor die blijvende oplossing moeten inzetten in plaats van wat ze nu doet: verschijnselbestrijding. Als plastic gegeten zou kunnen worden zou ik uitkijken naar een aflevering van de "Keuringsdienst van Waarde".
 

Oplossing

Met de oplossing die door van Gansewinkel wordt aangedragen zal volgens mij gescheiden inzamelen misschien niet eens meer nodig zijn en wordt er meer resultaat geboekt. En eerlijke verwachtingen gewekt. Zowel financieel als op het vlak van duurzaamheid. Kunnen we ook weer een dure lobbyclub opheffen die ongemerkt door consumenten wordt betaald.

Reageer op dit artikel