blog

LinkedIn of Linked out? Doe het Lean en Clean!

Supply chain

LinkedIn of Linked out? Doe het Lean en Clean!
LinkedIn of Linked out? Doe het Lean en Clean! Blog van Hessel Visser

Dagelijks komen er bij mij uitnodigingen binnen voor LinkedIn. Dat zal velen van ons overkomen met de 80 miljoen deelnemers die LinkedIn inmiddels al heeft. Je moet je afvragen of je daar allemaal zo maar invulling aan moet geven.

We zien ook in de logistieke wereld dat LinkedIn steeds bekender wordt. Soms werkt het echter te goed. Je kunt er een dagtaak van maken, om bij te houden wat er allemaal gebeurt rondom je contacten. Wat me daarbij opvalt, is dat er veel personen zijn die maar half mee willen doen. Ze zetten wel hun naam op LinkedIn, maar vullen nauwelijks iets in. Daarnaast zijn er behoorlijk wat mensen die wild weg uitnodigingen rondsturen. Die willen zeker scoren met hun aantallen. Opvallend is dat er personen zijn die bij hun naam zelfs aangeven hoeveel contacten ze hebben. Het moet toch niet gekker gaan worden. Er zijn personen die meer dan 6000 contacten hebben. Is dat nog zinnig?

 

Onbekende uitnodigingen

Herhaaldelijk komen er bij ons uitnodigingen binnen van mensen die me totaal onbekend voorkomen. In de uitnodiging zetten ze ook helemaal niet waarom een link zinvol zou kunnen zijn. Regelmatig ontvangen ze van mij dan weer een berichtje terug met de vraag: "Wat voor eer is het, dat ik met u gelinkedIn zou mogen zijn?" En wat denkt u? Er volgt dan vaak geen enkele reactie meer. Ben ik nu zo onvriendelijk? Het lijkt me toch dat er iets anders aan mankeert.Mijn eerste tip: links laten liggen zou ik zo zeggen. Jammer dat de communicatie binnen LinkedIn zo zwak ontwikkeld is.

 

Op een onbeholpen manier contacten leggen

Contact leggen wordt vaak op een onbeholpen manier uitgevoerd. Communicatie is toch veel meer dan alleen maar een link proberen te leggen? Bedenk waarom een contact zinvol is. Moeten het meer of misschien zelfs wel minder mensen zijn waarmee u een link heeft? Als uw adressenboek bij LinkedIn vol loopt wordt het misschien eens tijd voor een 5S-actie: opschonen die handel. De eerste groep die naar mijn mening zou moeten worden verwijderd betreft die personen die hun contacten afsnijden. Sommige mensen hebben daar misschien wel een passende reden voor. Ze willen hun bijvoorbeeld hun klanten niet aan anderen tonen. Dat kan dan wel zo zijn, maar het komt er onsympathiek over. Voor die mensen heb ik ook een tip: zet er zoveel contacten in dat niemand meer snapt waarom dat contact bestaat. Veel headhunters maken op deze manier jacht op contacten. Dat lijdt weer tot irritatie in het netwerk en daardoor sluiten die personen zich weer af. Zo ontstaat er helaas een negatieve cirkel.

 

Profiteurs

Wel profiteren die headhunters van de contacten bij anderen. Dat is toch niet de bedoeling in mijn ogen. Bij communicatie is toch sprake van tweerichtingsverkeer. Eerst brengen en dan pas halen zou het uitgangspunt moeten zijn. Mijn pleidooi is dat LinkedIn de mogelijkheid biedt om het netwerk per contactpersoon open of dicht te zetten. Dan zullen er heel wat mensen zijn die zich achter hun oren zullen krabben alvorens zij zich gesloten gaan opstellen. Bedenk nog eens goed met wie u nu echt een link wil hebben.

 

Logistieke schakels omvormen tot een Demand en Supply Chain

Binnen de logistiek zullen de schakels ook beter naar twee kanten moeten linken. Het gaat er om wederzijds voordeel te delen met elkaar. Daar moet je wel bewust voor open staan. We zien dat er nog veel schroom is om iets dergelijks te doen. Toch pleit ik voor een betere afstemming tussen de onderlinge gebruikers. Door te delen vermenigvuldig je. Het steeds groter wordende aantal contacten kan best bijdragen aan een betere Demand en Supply Chain.

 

Kiezen en delen

Wat doet u met LinkedIn? Doet u volmondig mee of Linked u uit omdat u eigenlijk toch niet mee wilt doen in het netwerk? Half meedoen in een demand en supply chain kan niet. Het is kiezen en delen. Bezint eer ge begint. Halverwege zeggen: ik stop er mee is lastig. Weet goed of u wel zaken van u zelf wil blootgeven. Zo niet: doe dan ook gewoon niet mee. Linked out dus.

 

Wat kan het wel opleveren?

Als je wel mee doet kan je er veel profijt van hebben. Voor het netwerken levert LinkedIn goede ondersteunende informatie. Bij mij is het een verlengde van mijn adressenboek geworden. Van oud-studenten is het niet meer nodig hun adressen bij te houden: dat is hartstikke lean. Het zoeken naar personen in de professionele wereld is een stuk eenvoudiger geworden. Inmiddels hebben echter ookvele personen LinkedIn gevonden als hun marketing kanaal. Dat komt niet altijd even sympathiek over. Iemand die bij mij in de APICS-groep een advertentie plaatste voor zijn vakantiehuis in Frankrijk is wel een beetje te ver over de grens gegaan. Gelukkig is dat op te schonen. Maar de kans op vervuiling en verspilling blijft.

   

Oppassen

Natuurlijk moeten we LinkedIn niet teveel de hemel in prijzen. Er dreigen ook gevaren van de kant van LinkedIn zelf. De laatste tijd heeft de organisatie diverse informatiekanalen afgeknepen als je geen betaald abonnement hebt. U krijgt steeds minder te zien. Achternamen worden bijvoorbeeld in een aantal gevallen afgekort. De commercie dringt hier ook steeds verder in door. Maakt u zelf dus niet te afhankelijk van LinkedIn. Blijf het zien als een hulpmiddel en zeker niet als een doel op zich. Zorg dat uw bijdrage dus Lean en Clean is. Hoe houdt u de zaak schoon? Tot slot volgen nog een paar tips van een intensieve doch ook positief kritische gebruiker:

 

1. Vul eerst uw profiel met de juiste en eerlijke informatie;

2. Een foto is wel zo handig, tenzij u dringende privacy redenen heeft dat niet te doen;

3. Doe wel en echt mee of doe echt niet mee: maak echter geen half werk van LinkedIn;

4. Zoekt u contact met iemand stelt u dan netjes voor;

5. Argumenteer uw vraag naar contact;

6. Geef aan anderen uw informatie zo helder mogelijk door;

7. LinkedIn is geen Facebook of Hyves: houd het contact serieus en zakelijk;

8. Reclame werkt in ogen van velen behoorlijk irritant;

9. Doet u niet beter voorkomen dan u bent;

10. Zet zoveel contacten in LinkedIn dat niemand meer snapt waarom die er in zitten;

11. Gebruik LinkedIn als een alternatieve adressengids: uw contactpersoon onderhoudt deze;

12. Geniet van de mogelijkheden nu in LinkedIn, maar maakt u zelf niet te veel afhankelijk van LinkedIn.

Reageer op dit artikel