blog

Bedrijfsbrede ERP-systemen kom je in de logistiek niet tegen

Supply chain

Voordat ik in mijn huidige werkkring ging werken, had ik een totaal ander beeld van ERP bij logistieke dienstverleners. Er zijn nog nauwelijks bedrijfsbrede implementaties binnen deze sector bekend. De vraag is nu: Hoe komt dat?

Bedrijfsbrede ERP-systemen kom je in de logistiek niet tegen
Bedrijfsbrede ERP systemen: niet in de logistiek?

In mijn onwetendheid ging ik er ‘vroeger’ eigenlijk vanuit dat alle grotere spelers op het logistieke veld wel met SAP, Oracle of wellicht Microsoft Dynamics zouden werken.

 

Stilaan groeide het besef dat dit niet het geval is. Niet alleen wij, maar ook de meeste collega’s die ik spreek bij logistiek dienstverleners maken in veel gevallen gebruik van (met alle respect) kleinere specialistische bedrijven met een schat aan ervaring in onze wereld. Op referentielijsten van Kewill, Ortec en FourSoft prijken namen van toch niet de eerste de beste bedrijven als: TNT, DHL, Fedex, UPS, Ceva, DSV, De Greenery, Raben, Jan de Rijk, Vos Logistcs etc.

 

Een grote markt en behoefte

De logistieke markt in Nederland is een enorm gefragmenteerde. De marktleider heeft een paar procent marktaandeel en is daarmee de grootste aanbieder. Er zijn dus veel aanbieders op de markt en daarmee zou je toch stellen: "Dat kan een interessante markt zijn voor een grote ERP speler".

 

Immers, zelfs al zou je maatwerkoplossingen moeten ontwikkelen voor de branche, omdat er veel afnemers zijn is de kans om hier wat aan terug te verdienen niet denkbeeldig.

 

Hoewel veel grote bedrijven ‘ergens’ in hun organisatie vaak gebruik maken van (deel-)oplossingen binnen ERP, zijn er weinig bedrijfsbrede implementaties binnen de logistiek bekend. SAP wordt wel ingezet als support instrument voor HR of Finance, maar hoe zit het dan met het bedrijfsbrede karakter van ERP?

 

Het handige van ERP is toch vaak de eenmalige gegevensvastlegging, uniforme gebruikers interface en integrale karakter van het systeem. Alles in één database en via reporting tools is het eenvoudig om informatie te combineren.

 

Toch hebben we na het persbericht van SAP/Panalpina van 13 mei 2008 niet veel meer mogen vernemen van een voorgenomen integrale SAP implementatie.

 

De vraag is nu: Hoe komt dat? Ligt het aan de complexiteit die wij ons binnen de logistiek hebben verworven? Of is er geen investeringsruimte binnen de logistieke branche voor een dergelijk platform?

 

Maar dan ligt het toch aan de business case, nietwaar? Kan ERP dan niet de besparingen leveren waar onze branche zo hartstochtelijk naar uitkijkt? Hoe eenvoudig zou het leven worden met een goed draaiend geïntegreerd systeem?

 

Vernieuwing

De afgelopen jaren is er enorm veel ontwikkeld op het vlak van ERP. Je zou toch verwachten dat deze investeringen ook hun geld kunnen opleveren in onze sector. Het up to date houden van een state-of-the-art applicatie is onderhoudsintensief en dus kostbaar. Het is dus zaak om deze kosten te delen over zoveel mogelijk afnemers. Toch wordt de markt niet overspoeld met oplossingen, toegespitst op onze uitdagingen. Dit blijft me verbazen.

 

Bronnen:

 

Reageer op dit artikel