blog

Wat is ‘Het nieuwe plannen’?

Supply chain

Wat is ‘Het nieuwe plannen’?
Cat Ventures Nieuwe plannen

Vereniging Logistiek Management en Ortec, winnaar Nederlandse logistiek prijs 2009, organiseerden onlangs een congres met als thema: ‘Het nieuwe plannen’. Hans Ketterings van Cat Ventures vraagt zich hier hardop af wat er nieuw is aan plannen?

De oude Egyptenaren moesten ook slaven en kamelen zien te matchen en de Inca’s hadden zelfs een distributie netwerk met lopers op vaste tijden over de bergpaden die ze moesten indelen. Is alles nu ineens helemaal anders dan dat we bezig gaan met ‘Het nieuwe plannen’?

 

Veranderingen gaan veelal geruisloos in de tijd. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe het vroeger ook al weer was. Begin jaren tachtig was uw planner nog beurtvaartjes op stapeltjes aan het leggen. Of had u al zo’n groot bord aan de muur hangen met handgeschreven insteek kaartjes in diverse kleuren? Begin jaren negentig verschenen de eerste grafische planborden. Zo was Nijhof Wassink in 1993 een vroege gebruiker van zo´n toepassing, ver voordat Microsoft Windows zou uitkomen. Herinnert u zich de floppy disk nog, en die knal groene schermpjes met 80 karakters bij 24 regels?

  

Later kwam Windows en Excel, zo konden planners meer wagens, chauffeurs en zendingen overzien. Ook nu nog is menig planner de Excel koning van het bedrijf. Conclusie van Cees Pronk (Centraal Boekhuis) en Jan Salomons (TNT Express) was dat dit type planner altijd zal blijven bestaan, maar dat zijn functie toch sterk aan het veranderen is en daarmee ook zijn profiel.

 

APS 

Geavanceerde plan systemen (APS) rekenen snel scenario’s door met kilometers, kosten en vele restricties. Daar kan het menselijk brein niet meer tegenop. In distributie logistiek is het APS al veel in gebruik, simpelweg omdat het de planning sterk verbetert. In bijna alle gevallen wordt de planning in batch gedraaid, waarna de uitvoering en opvolging kan starten.

 

Door de toegenomen rekenkracht van computers en het gebruik van internet en mobiele communicatie, hoeft er geen verschil meer te zijn tussen de werkelijkheid en het centrale plansysteem. Iedere wagen is een IP adres. Dat was vroeger wel anders. Toen had je een ‘fire and forget’ planpakket waarbij real-time terugkoppeling niet mogelijk was en als je wilde herberekenen stond de computer soms wel een half uur te stampen waardoor de kantoorverlichting ging flikkeren. De vraag is of het real-time werken nu het plannen echt kan gaan veranderen?

 

Planner blijft puzzelaar

De ideale planner is een goede boekhouder, een wiskundige en een verkoper tegelijk. Oh ja, en hij moet ook tegen stress kunnen en goed kunnen managen en aansturen. Dat de werkdruk bij planners zeer hoog is, blijkt uit het geringe aantal planners dat deze functie volhoudt tot de pensioengerechtigde leeftijd. Een goede of slechte planner is voor veel bedrijven het verschil tussen winst of verlies, dus de druk is enorm.

 

Nieuwe plannen

Bij het nieuwe plannen staat de planner nog meer centraal. Hij heeft weliswaar minder tijd nodig voor uitzoekwerk, puzzelen en communicatie met de wagens, maar hij gaat meer tijd besteden aan het afwegen van aangeboden scenario’s door het APS, aan het informeren en raadplegen van klanten en aan het overleggen met logistieke partners.

 

Het moment is aangebroken dat de planner zich kan gaan richten op de wereld om hem heen. De supply chain regisseur is geboren. Het voeden van een meedenkend plansysteem met de juiste parameters blijft, maar de afweging van diverse voorgestelde scenario’s en de communicatie naar klanten, leveranciers en logistieke partners gaat zwaarder tellen. Plannen blijft puzzelen, daar is iedereen het over eens, maar dan wel op een hoger niveau.

 

Alleen een plantoepassing kopen met boordcomputers en koppelingen naar klantsystemen al dan niet met vrachtuitwisseling, gaat niet werken als de planner zijn functie niet anders gaat invullen. Je kan met nieuwe technologie namelijk ook hetzelfde blijven doen als je altijd al deed. Dus eigenlijk heb je een bedrijfsverloskundige nodig om je nieuwe planner ter wereld te brengen, er van uit gaande dat je over alle nieuwe middelen beschikt en klaar bent voor ‘Het nieuwe plannen’.

 

Reageer op dit artikel