blog

Namaakgeneesmiddelen; hogeschoolketenlogistiek!

Supply chain

Namaakgeneesmiddelen; hogeschoolketenlogistiek!
Namaakgeneesmiddelen; hogeschoolketenlogistiek! Blog van Erwin Faber

Op hét Europese congres voor ziekenhuisapothekers stond ook een seminar met de titel “Counterfeiting drugs” op het programma. Namaakgeneesmiddelen dus. Waarom is deze branche toch zo succesvol, terwijl de risico’s voor de gezondheid torenhoog zijn?

Receptplichtige medicijnen snel, goedkoop en anoniem bestellen vanuit je luie stoel, zonder recept uiteraard. Het blijkt dat één op de tien Nederlanders kiest voor dit rechtstreekse kanaal in plaats van het traditionele kanaal met een prominente rol voor arts, apotheker en de groothandel, zoals Brocacef.

 

Logistieke bril
Als ik nu, net als de moderne patiënt, alle risico’s op verkeerde doseringen en schadelijke ingrediënten van illegale geneesmiddelen even parkeer en de logistieke bril opzet, zie ik een voorbeeld van hogeschoolketenlogistiek!

 

Klant staat centraal

Ruim een derde van de mensen wendt zich tot het internet voor informatie en advies over gezondheid. Logisch dus dat men dan kiest voor one-stop-shopping. Zeker aangezien de koudwatervrees voor internetwinkelen inmiddels verleden tijd is.

De aanbieders richten zich op de producten met een zeer grote vraag:

  • erectiebevorderende pillen,
  • pillen tegen overgewicht,
  • stoppen-met-roken-pillen,
  • kalmeringspillen,
  • slaappillen,
  • pillen tegen depressies,
  • pillen tegen kaalheid,
  • pillen tegen griep en
  • anti-HIV pillen

 

De aanbieders spelen hier uiterst adequaat op in en bieden deze populaire producten laagdrempelig aan op de markt. De klant staat immers centraal.

 

Lean global supply chain

De productie vindt hoofdzakelijk plaats in China, waardoor arbeid als kostenpost minimaal is. Tevens zijn alle overbodige controlestappen uit de processen gesneden en dit geldt ook voor de rol van alle niet-waardetoevoegende toezichthoudende instanties. Tel uit je winst.

 

Vervolgens heeft de industrie het probleem van verschil in wet- en regelgeving tussen landen handig omzeild door de hele papierwinkel te saneren.

Tot slot zijn, zoals eerder gezegd, in de locale markten de arts, apotheker en groothandel buitenspel gezet; toch weer drie schakels minder in de keten. Als dit geen lean global supply chain is!

 

Is deze succesformule nog te stoppen? Ik zou in ieder geval zeggen:

"If you can not beat them, learn from them!"

 

http://www.eahp.eu/

http://www.internetpillen.nl/

Reageer op dit artikel