blog

Een topjaar midden in de recessie

Supply chain

Een topjaar midden in de recessie
topjaar midden in de recessie

Uit gesprekken met supply chain managers valt op dat ze vrijwel allemaal in nieuwe IT-systemen blijven investeren. Ik ken zelfs IT-dienstverleners die een knalhard topjaar achter de rug hebben. Is de crisis soms aan de IT-sector voorbij gegaan?

Voor een artikel over de supply chain agenda voor 2010 heb ik een aantal supply chain managers gevraagd wat er op hun actielijstje voor komend jaar staat. Uiteraard staat kostenreductie opnieuw hoog op de agenda, maar opvallend genoeg lijkt die kostenreductie niet van toepassing op de ICT-investeringen.

 

De meeste supply chain managers die ik sprak gaven aan dat ze komend jaar gewoon in nieuwe IT-systemen blijven investeren. De ene ging in een nieuw ERP-pakket implementeren, de andere in een upgrade. Weer anderen noemden het bouwen van een supply chain portal of een EDI-systeem voor het uitwisselen van gegevens.

 

Een topjaar

Het lijkt erop dat leveranciers van bedrijfssoftware de crisis tot nu toe aardig hebben doorstaan. Dramatische faillisementen zoals we die in het begin van de eeuw zagen, zijn ons bespaard gebleven. Sterker nog, ik ken softwareleveranciers en consultancybureaus die een regelrecht topjaar hebben gedraaid. Dat is toch bijzonder.

 

Uiteraard zijn het wel uitzonderingen waren het echt goed mee ging. Ik heb de cijfers van analistenbureau Gartner natuurlijk ook gelezen. Bij veel IT-bedrijven zijn de orderportefeuilles dan ook best een stuk uitgedund, en zijn zelfs de nodige ontslagen gevallen.

 

Kopersmarkt

De softwaremarkt is een kopersmarkt geworden, hoorde ik een softwareleverancier laatst "klagen". De jaren ervoor zaten veel leveranciers kennelijk nog in de luxepositie dat ze de hoofdprijs voor hun software en diensten konden vragen. Daar is nu een einde aan gekomen en dat is goed nieuws voor die supply chain managers die komend jaar nieuwe software gaan aanschaffen.

 

De crisis heeft denk ik een louterende werking op de manier waarop bedrijven naar software kijken. "Voor ons even geen fancy supply chain-software, we kijken dit jaar alleen naar cash", riep de IT-manager van een grote multinational begin dit jaar, toen de crisis op zijn hoogtepunt was, op een congres. (Zie bericht: Multinationals even geen trek in software.)

 

Als bedrijven onder druk staan gaan ze opeens heel kritisch naar IT-investeringen kijken. Nieuwe software moet direct tot lagere kosten leiden, anders gaat het feest niet door.

 

Return on investment

Een houding dat nieuwe technologie direct moet bijdragen aan de winstmarge is alleen maar gezond, in goede en slechte tijden. Softwareleverancier worden hierdoor gedwongen om aan te tonen wat de Return on Investment is van hun producten. Die aanbieders die een aantoonbare bijdrage everen aan de doelstellingen van de supply chain manager kunnen ook midden in een recessie nog een topjaar draaien.

Reageer op dit artikel