blog

Ook in zorg komen beste ideeën van de werkvloer

Supply chain

Ook in zorg komen beste ideeën van de werkvloer
Ook in zorg komen beste ideeën van de werkvloer. Blogpost van Peter van de Griendt

Twee verpleegsters zijn de inefficiency in hun eigen werkproces zo zat dat ze besluiten om hun eigen softwaretool te ontwikkelen. En wat ze gedaan hebben is niets meer en niets minder dan we in de logistiek al jaren doen: analyseer het proces, haal de overbodige stappen er uit en verwijder de bottlenecks.

Toen ik me enkele jaren geleden als zelfstandig consultant in logistiek en organisatieverbetering op de markt vestigde, had ik mij voorgenomen de kennis en ervaring die ik in die jaren ervoor niet alleen te gebruiken om een volgende opdracht te doen in mijn vakgebied, maar ook in te zetten voor starters. Hetzij in de situatie van (net) afgestudeerden als wel zij die pas met een nieuw bedrijf gestart waren.

 

Kennissysteem

In die laatste hoedanigheid kwam ik in contact met twee verpleegsters die een kennissysteem gemaakt hadden voor de verpleging. De softwaretool die ze hadden, was niet veel meer dan enkele Excelsheets bij elkaar en was nog verre van een volwaardig product, maar de gedachte erachter en de drive van de dames verraste mij aangenaam. En wat mij het meeste aantrok, was het feit dat twee ‘gewone’ verpleegsters, die zo ‘fed-up’ waren van de inefficiency van hun eigen werkproces en omgeving, zelf het initiatief genomen hebben om hun proces te verbeteren.

 

Gezond verstand

Met een dosis goed verstand en een vastberadenheid je niet neer te leggen bij bestaande situaties en (vermeende) onmogelijkheden voortvloeiende uit een bureaucratische organisatie, hebben deze twee ‘meiden’ een werkwijze en een eenvoudige hulpmiddel ontwikkeld om hun eigen werk te vereenvoudigen om zodoende meer en betere zorg te kunnen verlenen aan ‘hun’ patiënten.

 

Met het hulpmiddel dat ze in hun eigen tijd met gebrekkige tools hebben gebouwd, zijn ze in staat het hele verpleegproces, van intake tot ontslag, veel beter in kaart te brengen en daardoor efficiënter te laten verlopen.

Resultaat: minder irritante fouten, minder tegenstrijdige werkzaamheden, minder dubbel werk, meer objectiviteit, meer automatische signalen tot vervolgacties, meer inzicht in de belangrijke factoren van het verpleegproces. Het effect is te verwachten: meer gemotiveerde medewerkers en kwalitatief betere zorg voor de patiënt/cliënt.

 

Vereenvoudiging

En wat ze gedaan hebben is niets meer en niets minder dan we in de logistiek al jaren met succes toepassen: introduceer een gemeenschappelijke taal en set van definities, analyseer het proces, haal de overbodige stappen er uit en verwijder de bottlenecks en maak het proces simpel.

 

Simpel is ook de constatering dat de beste ideeën van de werkvloer komen. Overigens, dat was ook een van de lessen die we geleerd hebben in de industrie: de beste ideeën komen van de vloer!

Reageer op dit artikel