blog

Misperceptie over het begrip logistiek

Supply chain

Misperceptie over het begrip logistiek
Imagocampagne Nederland = Logistiek

Stel je eens voor. Je loopt op straat en spreekt een toevallige voorbijganger aan en stelt hem of haar de volgende vraag: “In welke sector verwacht u dat er in de toekomst een groot te kort aan hoger opgeleid personeel zal zijn?” Zijn of haar eerste antwoord zal niet direct zijn: ‘logistiek’.

Als je deze persoon vervolgens vertelt dat het goede antwoord de logistieke sector moet zijn, zal hij je misschien gek ankijken. "De transportsector zit toch in een diepe crisis?"

 

Logistiek is meer dan transport

Twee fouten in zijn antwoord. Allereerst is het correct dat er vandaag de dag een overschot aan personeel in de transportsector is, maar voorspeld wordt dat er in de toekomst een groot te kort aan logistiek personeel zal zijn. Daarnaast verwart de persoon logistiek met transport. Transport maakt weliswaar onderdeel uit van de logistieke keten, maar logistiek is natuurlijk veel meer.

 

Tekort aan hoger opgeleiden

Onder het algemeen publiek bestaat er een misperceptie over het begrip logistiek. Veel mensen hebben een beperkte blik en associëren logistiek veelal onterecht alleen met transport. Daar moet verandering in komen. De sector kampt voor de toekomst met een groot te kort aan hoger opgeleiden.

 

Kunst van het slim organiseren 

Om het begrip logistiek te herpositioneren en (aankomend) HBO en WO studenten te interesseren voor een opleiding of baan in de logistiek, is het vervoerend- en verladend bedrijfsleven met uitzendmarkt, beroepsvereniging en HBO’s een imagocampagne gestart. Georganiseerd in de Stichting Nederland is Logistiek wordt de komende drie jaar campagne gevoerd met de campagneboodschap: ‘Logistiek, de kunst van het slim organiseren.’

 

Nieuwe blog

De komende maanden zullen vanuit diverse, soms verrassende invalshoeken, iedere twee weken op deze blog aandacht besteden aan de campagne. Verschillende belangrijke aandachtspunten van de campagne zullen er worden uitgelicht en nader behandeld. Vandaag doe ik als voorzitter van de Stichting Nederland is Logistiek de aftrap.

Reageer op dit artikel