blog

Windows 7: op weg naar Lean in ICT?!

Supply chain

Windows 7: op weg naar Lean in ICT?!
Windows 7: op weg naar Lean in ICT?! Blog van Hessel Visser

Het lijkt er op dat ze bij Microsoft eindelijk begrijpen waar het om gaat. Bij de ontwikkeling van Windows 7 zijn duidelijk Lean-trucjes toegepast. De vraag is of de gebruiker dat allemaal goed gaat gebruiken. Daar is heel wat meer voor nodig dan een snellere pc met windows 7.

Op donderdag 22 oktober 2009 was het zover: Windows 7 ligt in de winkel of is te downloaden. De laatste maanden werden de geluiden over het nieuwe besturingssysteem steeds duidelijker. Een week voor de vrijgave waren er al nieuwe pc’s te koop met Windows7. 

 

Aangezien mijn oude pc in onze huiskamer aan het eind van zijn Latijn was, hebben we de beslissing genomen om maar eens een grote stap te zetten door een compleet nieuw systeem aan te schaffen. Ons oude vertrouwde zes jaar oude systeem liep regelmatig vast. Daarnaast kregen we steeds meer problemen met de e-mail.

 

Microsoft leert eindelijk hoe het moet

Het lijkt er op dat ze bij Microsoft eindelijk begrijpen waar het om gaat. Natuurlijk hebben ze een hoop afgekeken van Apple, want die dachten al veel langer aan de handige opzet van het systeem. Nu hadden we eerst ook twijfels om aan te sluiten in de rij van Apple-fans, maar omdat we dan allerlei systemen onder één dak zouden krijgen hebben we toch gekozen voor één standaard. We hebben nu nog maar twee merken computers en dat bevalt best. Je merkt namelijk wel dat elk merk zijn eigen specifieke kenmerken heeft.

 

Overstappen naar een nieuwe technologie en besturing

We stappen niet zo vaak over van computer, maar als je het doet moet je ook gelijk behoorlijk aanpakken. Zo gedacht, zo gedaan. Onze nieuwe computer van Sony blijkt bijzonder gebruikersvriendelijk te zijn. De ingebruikname was eindelijk eens een fluitje van een cent. Het overzetten van bestanden kostte wel wat tijd maar daarna was het gemakkelijker dan ooit te voren. Wat nu zo opvalt is dat er geen rigoureuze veranderingen zijn  doorgevoerd, maar slimme zetten gedaan. De desktop zelf is veel gemakkelijker in te delen. Zo kun je nu eindelijk eens de taken die je doet uitvoeren een schone desktop. Het is uiterst simpel om je scherm schoon te houden. Het lijkt echt op een clean desk policy.

 

Voorkomen van verspillingen

Het meest prettige is de uiterst snelle opstarttijd. Er is steeds minder verloren tijd. Als je tussendoor even wilt stoppen kun je gewoon het scherm dichtklappen en wordt de pauzestand ingezet. Dat bespaart tevens een behoorlijke hoeveelheid energie. Heel handig is om een pc te nemen met een herkenning van je vingers. Geen moeilijke wachtwoorden meer onthouden en een razendsnelle beschikbaarheid. Al met al lijkt het er op dat de ontwikkelaars van deze apparatuur steeds beter beginnen te begrijpen hoe een pc gebruikt moet kunnen worden door Lean trucjes toe te passen.

 

En hoe gaat het nu verder in de praktijk?

De vraag is nu echter of de gebruiker dat allemaal goed gaat gebruiken. Daar is heel wat meer voor nodig dan een snellere pc met windows 7. Helaas moeten we vaak constateren dat gebruikers uiterst slordig omgaan met het opbergen van hun documenten. Hebt u ook wel eens mogen snuffelen in de directory van uw collega? Logica is daar vaak ver te zoeken. Toch ligt hier vaak de sleutel tot verbetering. Het is toch net een magazijn (van brieven, foto’s etcetera). Een goede indeling is essentieel. Daarnaast is het benoemen van de documenten cruciaal. Hier is toch ook weer een vergelijking te trekken met onze producten in de magazijnen?

 

En hoe kan u nu waarde toevoegen?

Het lijkt me nu eens goed om elkaar te helpen bij het opzetten van een lean ICT-systeem. Welke ideeën zou u willen toevoegen om Lean ook in de omgeving van de ICT-wereld verder een beter middel te worden om de doelstelling van onze organisaties, een voldoende hoog rendement op een langere termijn, te kunnen gaan behalen. Wij dagen u graag uit!

Reageer op dit artikel