blog

Kwetsbare ketens

Supply chain

“The stable way of business life has been increasingly –endangered. Threats of resource depletion and raw materials scarcity, political turbulence and government intervention in supply markets, intensified competition, and accelerating technological change have ended the days of no surprises. How can a company guard against disastrous supply interruptions and cope with the changing economics?”

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 2 oktober 2009.

 

Dit lijkt een stukje tekst uit een recent artikel. Echter, het komt uit een veel geciteerd artikel uit 1983 van Peter Kraljic, getiteld “Purchasing must become Supply Management”.

Kraljic concludeerde toen al dat bedrijven voor de strategische artikelen de samenwerking moeten zoeken met leveranciers in plaats van te gaan voor de laagste prijs. We zien nu dat bedrijven, geraakt door de crisis, hun heil zoeken in het verlagen van voorraden en het afknijpen van leveranciers om kosten te reduceren en werkkapitaal te creëren. Dit, gecombineerd met een toenemende internationale sourcing en toenemende prestatie, eisen van klanten (denk aan tijdigheid, betrouwbaarheid, volledigheid, duurzaamheid), zorgt voor een veel hogere kwetsbaarheid voor verstoringen in de keten. Recent onderzoek toont aan dat ongeveer 60 procent van de bedrijven financiële verliezen leiden door verstoringen in de aanvoerketen.

 

Denk hierbij aan onvoorzien materiaaltekort door een slechte oogst of een omvallende leverancier, gebrek aan logistieke capaciteit, etc. Onderzoek toont ook aan dat Best-in-Class bedrijven zich kenmerken door hun streven constant risico’s te analyseren in de gehele keten en samen met hun ketenpartners te werken aan het reduceren van de risico’s of de consequenties van een verstoring. Goed advies blijft daarom Kraljic’s conclusie te volgen – ondanks de neiging om op korte termijn winsten te boeken – en samen met belangrijke ketenpartners de problemen het hoofd te bieden en te gaan voor het op lange termijn wederzijdse voordeel.

Reageer op dit artikel