blog

ECR – Quo Vadis?

Supply chain

Automotive’ (Toyota) en ‘fast moving consumer goods’ (Wal-Mart) zijn schoolvoorbeelden van ketenmanagement. Beide sectoren kennen uitgekristalliseerde tools; just-in-time (JIT) en Efficient Consumer Response (ECR).

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 september 2009.


In maart 1997 was de belangstelling van directie- en bestuursleden van Europese FMCG-bedrijven bij de ECR-conferentie in Amsterdam overweldigend. Kernboodschap toen: samenwerking tussen merkfabrikanten en retailers bedient consumenten beter en daarmee zijn beide soorten organisaties beter af (win-win). We zijn 12_ jaar verder. Wal-Mart heeft veel van zijn glans verloren, en in Nederland woedt de ene prijzenoorlog na de andere. Waar staat ECR nu?

 

UvA-student Ewoud Eyssen onderzocht dit in zijn scriptie. Ontegenzeggelijk, zo blijkt daaruit, zijn indrukwekkende ketenintegraties tot stand gebracht. Maar het lijkt dat die zich vooral afspelen in ketens, waar de retailer de lakens uitdeelt. Diverse bedrijven rapporteren positieve resultaten, maar die bevinden zich voornamelijk op logistiek vlak. Aan de vraagzijde van ECR, zoals gezamenlijke productontwikkeling en assortimentsbeheer, lijken veel minder successen te noteren.

Als we de toolkit van ECR vergelijken met de moderne (wetenschappelijke) inzichten over hoe win-win (niet) behaald wordt, valt op dat ECR belangrijke componenten mist. Deze liggen allemaal in de sfeer van wat je de menselijke factor kan noemen: vertrouwen, cultuur, teamgevoel, leiderschap. Telkens weer blijken juist deze ‘softe’ factoren cruciaal voor succesvolle samenwerking, veel meer dan de ‘harde’ factoren als Electronic Data Interchange en Activity Based Costing, hoe nuttig en noodzakelijk ook. Gelukkig is ook over deze softe factoren veel (academische) kennis beschikbaar. Kortom, het is de hoogste tijd om al deze kennis operationeel te maken en zo de (ECR) toolkit van de logistieke manager te completeren. Hopelijk kunnen we dan binnenkort weer een paar nieuwe schoolvoorbeelden van ketenmanagement presenteren.

Reageer op dit artikel