blog

Doelgroepcertificaat voor ERP-consultants

Supply chain

Doelgroepcertificaat voor ERP-consultants
Doelgroepcertificatie van ERP-consultants

Ik pleit voor een certificaat voor branchekennis bij ERP-consultants. Implementatie-consultants vervullen een sleutelrol. Het ERP-systeem is zo goed als datgene dat werkelijk succesvol wordt geïmplementeerd. Dit vereist een combinatie van pakketkennis en … kennis van de processen van de doelgroep.

Ik pleit voor een certificatie op beide aspecten en niet slechts op systeemcertificatie, zoals dat nu gangbaar is.

 

De praktijk

Een voorbeeld uit de praktijk: een bedrijf zit midden in een ERP-implementatie en moet een keuze maken over de inrichting van een bepaald proces. De ERP-leverancier heeft tijdens het sales traject aangegeven dat er allerlei best practices in het systeem zijn ondergebracht. Dus wordt aan de consultant de vraag gesteld hoe andere vergelijkbare bedrijven dit oplossen en hoe dit in het systeem wordt ondersteund. De consultant is helaas net nieuw en kent vooral het pakket erg goed, maar moet het antwoord schuldig blijven.

 

Succesvol implementeren

Implementaties staan of vallen met realistische oplossingen, die passen bij de bedrijfsvoering van de doelgroep. De ERP-systemen van tegenwoordig kunnen steeds meer. De truc is om binnen al deze mogelijkheden de juiste keuzen te maken. Natuurlijk heeft het bedrijf zelf daarin een verantwoordelijkheid. Echter: een implementatieconsultant die bekend is met het type proces en het systeem al vaker heeft ingevoerd bepaalt in hoge mate de efficiency waarmee deze keuzen worden gemaakt en gerealiseerd.

 

Doelgroepcertificatie

Daarom pleit ik voor wat ik doelgroepcertificatie noem: certificeer leveranciers en hun implementatie-consultants op kun kennis van de doelgroep. In deze certificatie zouden een rol moeten spelen: concrete werkervaring binnen de branche, ERP-implementatie ervaring binnen de branche en concrete ervaring met het implementeren van bepaalde door de leverancier aangeboden modules binnen doelgroep.

Doel is om beter inzicht te krijgen in wat een leverancier en zijn consultants daadwerkelijk hebben gerealiseerd en de mate waarin zijn ook werkelijk kunnen adviseren in best practices en deze kunnen ondersteunen met hun systeem.

 

Conclusie

Kijk in een selectietraject niet alleen naar wat een systeem kan (zou moeten kunnen) maar naar wat men daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Dit geeft de beste indicatie van wat u van een leverancier kunt verwachten. Doelgroepcertificatie zou daarin enorm kunnen helpen.

Reageer op dit artikel