blog

Lean is wel een goed idee!

Supply chain

Lean is wel een goed idee!
Lean is wel een goed idee! Blog van Rob Kwikkers

Ik ben heus niet alleen negatief over Lean. Wat me stoort is dat de kritiek op mijn stukjes nooit ingaat op mijn redeneringen, maar alleen op de sfeer. Ik heb nog nooit een reactie gehad die aangeeft hoe afwassen in een single-piece-synchonised-flow wèl goed kan gaan.

Nee, ik wil niet alleen negatief zijn over Lean.  Ik begrijp enkele van de lessen van Lean kennelijk gewoon niet.  Die muda’s aanpakken geloof ik namelijk maar zeer ten dele. 

 

5S doet aan m’n moeder denken

Dat 5S proces, van ordenen en opruimen, dat lijkt me een goed idee.  Het doet me denken aan mijn moeder, die altijd klaagde over mijn kamer.  Zij had het altijd over het opruimen van dingen die je vandáág niet nodig hebt, zowaar een hoge ambitie.  En dat je activiteiten die geen waarde toevoegen zoveel mogelijk moet vermijden lijkt me ook juist.  Daarnaast lijkt werkplekrationalisatie en het vermijden van onnodige bewegingen een winner, maar ik neem zomaar aan dat een werknemer dat zelf ook zo wel inziet.

 

Dogma’s over doorlooptijd

Ik heb alleen grote problemen met de dogma’s over doorlooptijd en onderhanden werk voorraad.  De theorie van Lean lijkt die uit te willen bannen, want drie van de zeven muda’s gaan daarover: overproduction, goods waiting, en unnecessary inventory.  Ik weet echter zeker dat het verstandig is om:

  1. soms dingen-die-toch-een-keer-moeten-gebeuren iets eerder te doen dan strikt noodzakelijk is (het haalt zo de urgentie uit de lucht en geeft ruimte voor procesoptimalisatie);
     
  2. deelprocessen te ontkoppelen middels OnderHandenWerk buffers, al zijn het maar enkele extra plaatsen op een productielijn, (zodat onontkoombare lokale verstoringen en onbalansen niet direct tot productiviteitsverlies leiden);
  3. het vaak verstandig is in batches en slimme ordervolgordes te werken en niet met oogkleppen op te ontkennen dat vele processen (door hun techniek) aanzienlijke omsteltijden hebben, (een kaizen-blitz in het plaatje tekenen lost niet echt iets op).

Reacties

Wat me vooral stoort, is dat de kritiek op mijn stukjes nooit ingaat op mijn redeneringen, maar alleen op de sfeer.  Ik heb nog nooit een reactie gehad die aangeeft hoe afwassen in een single-piece-synchonised-flow wèl goed kan gaan (zie mijn blog over de huisvrouw), en geen indicatie gezien dat processen die-zo’n-herhalingsgraad-hebben-dat-het-de-zinvol-is-ze-te-synchroniseren nog in Europa gedaan worden. 

 

De recente reacties zijn "u moet toch eens op een echte cursus lean gaan", "kom eens kijken in de praktijk", en "u gebruikt een karikatuur". 

 

Dat zal wel, het zou zómaar kunnen dat ik toch gelijk heb.  Ik weet namelijk zeker dat ontkoppelbuffers (werklast) in systemen de efficiency verhogen.  En dat locale doorlooptijdverkortingen alleen maar schijnvoordelen opleveren als (volgens Jonah) niet de throughput toeneemt, de operational expense afneemt, of de investering in werkelijke cash-to-cash cycle (debiteur-tot-crediteur) afneemt.

 

Ik zou zo graag eens iemand ontmoeten die èchte verbeteringen door lean WIP management kon aantonen.  Dan was ik zò bekeerd.

 

Misschien moet ik toch eens met Hessel meegaan naar een van zijn succesbedrijven.  Misschien kan ik hem dan aantonen dat de daar gerealiseerde doorlooptijdverkortende of onderhanden werk reducerende verbeteringen bedrijfsintegraal gezien alleen maar schijn zijn.

 

Reageer op dit artikel