blog

Lean-cursussen verkopen bolle onzin

Supply chain

Lean-cursussen verkopen bolle onzin
Lean cursussen verkopen bolle onzin

Twee van mijn medewerkers zijn op Lean-cursus geweest en niet bij de eerste de beste: de RWTH Aachen en een Fraunhofer Instituut. Ze geven nu lunchpresentaties voor de collega’s bij Fontys. Ik mag erbij zijn, maar moet mijn mond houden. Maar dat kan ik niet, dus dan maar hier.

Ik heb lang niets geschreven omdat ik moe werd van de kritiek die de profeten over mijn stukjes uitstortten.  Maar nu wordt het me teveel.

 

Waanzinnige beginsituaties

Waar halen die mensen van die Lean cursussen het vandaan om hun cursisten te confronteren met beginsituaties die zo waanzinnig zijn dat ze een belediging zijn voor elk weldenkend mens. (ze blijken uit de officiële Lean-bibliotheek te komen!). 

  

Takttijden om bij te klaverjassen

Systemen met ‘voorraadbuffers’ tussen productiestappen die zo groot zijn dat er ernstig getwijfeld moet worden aan de geestelijke vermogens van de planner in de ‘IST’ situatie.  En een onbalans in de takttijden van het proces die medewerkers stimuleert om zich te bekwamen in klaverjassen.

  

Een blind paard of een chimpansee vindt hier nog verbeter­mogelijk­heden. Wij eisen zelfs van onze eerstejaars studenten dat zij in hoongelach uitbarsten als zij zoiets aantreffen.

  

Niet dus (kennelijk) de gemiddelde cursist, of de universitair opgeleide docent van de lean cursus.  Eén van mijn collega’s mag tijdens de cursussen zijn mond niet meer opendoen, omdat hij ‘verstorend is in het leerproces’.  Terwijl hij alleen maar kritische vragen stelt bij de waanzinnige aannames, randvoorwaarden en beginsituaties.

   

Zelfreiniging in lean community

Het zou goed zijn voor de lean community als zij aan enige zelfreiniging deed. Het uitwieden van de nit-wits en luchtfietsers.  Want er zijn binnen lean veel mensen bezig met het effectief verbeteren van productieprocessen.  En veel dingen uit ‘lean’ zijn goede (zij het vaak oude) koek.  Maar de lean community wordt alleen geloofwaardig als zij voorkomt dat er bolle onzin verkocht wordt.

Reageer op dit artikel