blog

Vooral lekker blijven plakken!

Supply chain

Vooral lekker blijven plakken!
blogpost Christan Zantboer over procesverbeteren

Bent u er ook al achter dat plakken zo ondergewaardeerd wordt in de wereld van procesverbeteringen? Met een deftig woord hebben we het over procesmapping. Een krachtig stuk gereedschap wat veel te weinig gebruikt wordt.

Krachtige verbinding

Regelmatig verbaas ik me er over hoe verhelderend het is als een proces goed in kaart gebracht wordt. Heerlijk aan de slag met Post-it notes, stickies, geeltjes in allerlei kleuren, of hoe die dingen ook heten. Meneer Silver wordt tot het einde der tijden bedankt voor zijn mislukte uitvinding van lijmbolletjes voor extra sterke hechting.

In mijn dagelijkse werk komt het regelmatig voor dat er processen in kaart gebracht moeten worden. Alle betrokkenen zitten aan tafel en men begint te praten over hoe het een en ander heden ten dage werkt. Zeker als het meerdere afdelingen betreft ontstaat er een kakefonie aan geluid omdat iedereen meent te weten hoe het zit. Wat ik dan vaak doe is: Behangen!

 

Dwars behang

Een lege muur wordt van papier voorzien en met een flinke stapel Post-its in diverse kleuren brengen we dan het proces in kaart. Dit op een heel stricte manier. Eerst goed benoemen waar het proces begint en eindigt. Bovendien er voor waken dat er geen spaghetti ontstaat. Daarom worden er op het papier-proces duidelijke vragen gesteld met maar 2(!) antwoordmogelijkheden. Als er meer antwoorden nodig zijn zal daar een nieuwe vraag voor gemaakt moeten worden. Op deze manier worden alle betrokkenen gedwongen erg recht-toe-recht-aan te denken. Zo blijft het proces ook overzichtelijk. Ook voor mij als ik geen verstand heb van betreffende zaken.

Het kan even duren voor iedereen aan boord is maar het werkt, altijd!!

 

Goed gereedschap

Alle keren als ik deze tool zie gebruiken werkt het verhelderend. Zulke oefeningen geven rust in de groep die aan tafel zit. Met het maken van de procesmap breng je meteen duidelijkheid. De betrokkenen scheppen orde in de chaos, als vanzelf. Vaak zie je ze zo goed bezig zijn met de ‘geeltjes’ alsof ze al jaren niks anders doen. De laatste keer dat ik het deed hoorde ik een deelnemer van inkoop tegen collega van de administratie zeggen:"Oh! Daarom wil je dat steeds van me weten, nu snap ik waarom je dat altijd vraagt". Daar word ik dus blij van en zeker als die mensen al jaren samenwerken. Zulke voorbeelden geven aan dat zo’n stuk gereedschap echt voor je werkt. 

 

Kortom, een goed en gemakkelijk handvat om een proces gedegen in kaart te brengen. Laten we lekker blijven plakken!

 

Reageer op dit artikel