blog

Van offshoring naar nearshoring en de opkomst van parallelle supply chains

Supply chain

Wat wij zien is dat veel internationale bedrijven al lang in China en/of India produceren maar dat ze nu om verschillende redenen daarnaast ook productiefaciliteiten openen in andere landen. Roy Lenders van Capgemini signaleert de opkomst van parallelle supply chains.

Wat wij in de adviespraktijk van Capgemini zien is dat veel internationale bedrijven al lang in China en/of India produceren maar dat ze nu om verschillende redenen daarnaast ook productiefaciliteiten openen in andere landen.

  

China en India te duur

Een belangrijke reden is dat de Chinese oostkust (waar eigenlijk vrijwel alle massaproductie in China plaatsvindt) eigenlijk te duur begint te worden en er binnen het bedrijfsleven nog geen ‘logische opvolger’ is van China als low-cost land.
In de praktijk zie je dus dat bedrijven uitwijken naar heel verschillende landen. Veel voorkomend zijn Thailand, Bangladesh, India, Africa, Latijns Amerika, Oost Europa. Echter duidelijk is dat veel bedrijven stoeien met deze keuze.

 

Parallelle en quick response supply chain

Een andere reden is dat in sommige vooroplopende industrieën zoals kledingbedrijven en bedrijven in consumenten-elektronica steeds meer neigen naar wat we bij ons ‘parallelle supply chains’ noemen. In het kledingsegment zie je bijvoorbeeld de topspelers productiefaciliteiten in Azië gebruiken om de voorraden voor het begin van het modeseizoen op te bouwen. Maar zij gebruiken echter de productie in Oost-Europa om eventuele tekorten tijdens het seizoen aan te vullen (als je zes weken moet wachten totdat product uit Azië in Europa is gearriveerd dan is het modeseizoen al afgelopen). Deze laatste supply chain wordt dan vaak de ‘quick response supply chain’ genoemd.
      

Snelle time-to-market
Eenzelfde trend zie je in de consumentenelektronica waar de nieuwste producten die op de markt komen geproduceerd zijn in Oost-Europa (vanwege de benodigde snelle time-to-market) en wanneer het product mature wordt of een flink volume begint te krijgen wordt de productie overgeheveld naar Azië. In deze industrie worden de allernieuwste design producten die vaak door Westerse bedrijven op de markt worden gebracht (denk aan Apple, Philips, TomTom) snel gekopieerd door Koreaanse/Chinese elektronicabedrijven. Het is dus van eminent belang om een snelle time-to-market te hebben. Het is niet voor niets dat bedrijven als Apple en TomTom erg stringente procedures hebben binnen hun bedrijven om te voorkomen dat nieuwe product ideeën voortijdig op de markt bekend raken.

 

Er komt dus steeds meer een combinatie tussen Aziatische (offshore) productie faciliteiten en nearshore productie activiteiten die naadloos op elkaar moeten aansluiten en dezelfde seamless productie methodes en dergelijke moeten gebruiken. Zie daar de grote opkomst van standaard blueprints voor productie fabrieken die veel internationale bedrijven momenteel invoeren. Ook de zeer sterke aandacht voor CO2-reductie, duurzaamheid maar ook politieke overwegingen (in deze tijden van economische crisis) leidt tot wederom aandacht voor lokale (en nearshore) productie.
   

Lokaal produceren een trend
Verder is er een trend in de consumentenmarkt voor lokaal geproduceerde producten. Consumenten willen verwend worden met lokale gebruiken (denk aan de opkomst van biologische producten, producten van de boer uit de buurt). Dit alles leidt ertoe dat supply chains voor veel bedrijven steeds complexer worden. Het traditionele vertrouwen in IT-systemen om deze complexiteit te beheersen werkt slechts ten dele (uitgaande van de huidige beschikbare software op de markt).

  

Meer met minder leveranciers

Tevens streven veel bedrijven ernaar om meer te doen met minder leveranciers. Hun leveranciers worden meer hun strategische partner. Deze trend leidt er echter ook toe dat steeds meer bedrijfsprocessen en -activiteiten worden uitbesteed en dus in handen komen van wel of niet strategische partners.
  

ERP voor binnen de muren
De veel door bedrijven gebruikte interne IT-systemen (denk aan ERP systemen bijvoorbeeld) zijn met name toegespitst op bedrijfsactiviteiten die binnen de muren van hetzelfde bedrijf plaatsvinden. Aangezien er juist steeds meer activiteiten buiten deze bedrijfsmuren plaatsvinden, raken veel bedrijven in deze nieuwe wereld ‘het zicht kwijt’ op hun wereldwijde supply chain. Zie daar de opkomst van nieuwe concepten als Control Towers, Global Operating Models en dergelijke. Allemaal bedoeld om de grip op de supply chain te blijven behouden. In deze nieuwe wereld blijkt het veel moeilijker om standaard software te vinden op de markt die dit soort concepten goed kan ondersteunen. Een mooie uitdaging voor de vele softwareleveranciers…

Reageer op dit artikel