blog

Retourlogistiek ondergeschoven kindje in CO2-hype

Supply chain

Retourlogistiek ondergeschoven kindje in CO2-hype
Reductie CO2 door hergebruik: weg met de kringloopwinkel

Iedereen heeft het over de carbon footprint, het lijkt wel of de retourketen niet meedoet. Studies wijzen uit dat met recycling pas echt energie wordt bespaard. Bijvoorbeeld aluminium recycling gebruikt slechts 10% van de energie die gemoeid is met nieuw productie.

 

Iedereen heeft het erover: de carbon footprint van uw supply chain. TNT zet het zelfs op de post: " dit is CO2 neutraal bezorgd" . De London Waste Collection optimaliseert haar afval routes niet meer op kosten of tijd, maar op minimalisatie van de emissies. De een na de andere CO2 meetlat ziet het levenslicht.  

 

Het lijkt wel of de retourketen helemaal niet meedoet. Die gaat toch over afval, of op zijn best: recycleerbare secundaire grondstoffen? Niets is minder waar.

 

Hergebruik bespaart energie

Meerdere studies hebben uitgewezen dat hergebruik en recycling energie besparen. Bijvoorbeeld aluminium recycling gebruikt slechts 10% van de energie die gemoeid is met nieuw productie, en daarmee gaan de CO2 en andere gerelateerde emissies omlaag! Het fameuze Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer adverteert zelf recycling projecten met dit argument.

 

Weg met de kringloopwinkel

Er is wel een mits. De secundaire grondstoffen, componenten en producten moeten her ingezet worden in de oorspronkelijke keten. Zoals Kodak doet met ‘wegwerp’ cameras of Xerox Fuji in Australia met printers. De winning en productie van primaire materialen alsmede nieuw productie moet verminderd worden omdat de retourketen dit aanlevert. Dit betekent automatisch dat hergebruik om een hoog niveau plaats moet vinden. Weg met de kringloopwinkel waar alleen maar oude troep ligt.

 

Minder emissies

Indien echte closed loops worden toegepast (letterlijk) kan de CO2 uitstoot tussen 3-11 % afnemen, alleen al door hergebruik en recycling. Past men het product ontwerp nog wat aan (Cradle-to-cradle) en optimaliseer de voorwaartse keten meteen mee; dan zit er nog meer in het vat. En dan hebben we het over een hergebruik loop. Bepaalde herbruikbare verpakkingen maar liefst 27 keer  kunnen worden hergebruikt. Componenten en materialen kunnen 3-5 zolang mee als het product zelf.

 

Kortom: hoe meer loops, hoe minder emissies!

 

Reageer op dit artikel