blog

Lean en het dogma van het verlagen van voorraad

Supply chain

Lean en het dogma van het verlagen van voorraad
Dupont model

Door implementatie van lean management met een focus op het bestrijden van voorraden zijn organisaties in staat quasi voorraadloos te draaien. Dat dit uiteindelijk niets oplevert, is men allang uit het oog verloren; dit toont Jauco Martens (IPL) aan met het Dupont-model.

Om een goed beeld te krijgen op de echte impact van verbeteringen is het Dupont-model een zeer sterk model. Het model laat twee routes zien om de winst op geïnvesteerd vermogen te vergroten. Het verhogen van de winstmarge aan de bovenzijde van het schema en het verhogen van de omzetsnelheid van het geïnvesteerde vermogen aan de onderzijde van het schema.
 

Als u nu goed kijkt naar het Dupont model … hoeveel impact heeft het verlagen van de voorraden van 2 dagen naar 1 uur dan echt op uw return on assets?

 

Figuur 1: Dupont Model

 

 

Het antwoord is natuurlijk: bijna niets.


Een rekenvoorbeeld:

 

Uw omzet is 100 miljoen en de netto marge is 10 miljoen. Er is aan vaste activa 40 miljoen euro geïnvesteerd en de vlottende activa bedragen 20 miljoen waarvan 2 miljoen euro aan voorraad (5 dagen!). Op basis van deze cijfers komt u op een rendement op geïnvesteerd vermogen van 16,7 %.

 

U wilt door het toepassen van Just in Time beleveren, kleinere aanleverbatches, het versnellen van de informatie overdracht, etc. uw voorraden verlagen met 80%. (1,6 miljoen euro!). Als geen enkele van de acties zorgt voor hogere operationele kosten dan stijgt het rendement naar 17,1 %.

 

Helaas stijgen de operationele kosten in de werkelijkheid wel:

 

  • Het aantal transacties gaat omhoog en daarmee de kosten voor handling, transport en administratie;

 

  • Iedere verstoring van aanlevering zorgt direct voor een verstoring in de productie (leegstand);

 

  • Positieve uitschieters in productie kunnen niet worden benut omdat de werkcel geen voorraad heeft om verder te kunnen.

 

 

Ik wil u uitdagen om uw bedrijfsspecifieke gegevens in het Dupont model in te geven en een gevoeligheidsanalyse uit te voeren. Indien nodig stuur ik u met liefde en plezier een Excel sheet waarmee dit relatief eenvoudig kan worden gedaan.

 

De volgende tips wil ik u nog meegeven voor als u de handschoen oppakt:

 

  • Wat is de verhouding tussen vaste en vlottende activa. Werkt u in een kapitaalintensieve omgeving dan is de impact van het verlagen van voorraad verwaarloosbaar.

 

  • Kijkt u ook eens naar de uitstaande debiteuren. In hoeverre worden facturen direct verstuurd en verwerkt en wat zijn het aantal dagen dat rekeningen uitstaan.
Reageer op dit artikel