blog

Grote verschillen in voorraad-niveau hi-tech producten

Supply chain

Grote verschillen in voorraad-niveau hi-tech producten
klik op de afbeelding voor een vergroting

De automotive sector is het sterkst geraakt door de huidige mondiale crisis, maar ook in de hi-tech sector moeten producenten inmiddels de broekriem aanhalen. De mondiale pc-verkopen in het laatste kwartaal van 2008 waren met 77,9 miljoen stuks zo’n 2 procent lager dan die in het derde kwartaal, terwijl men in voorgaande jaren door de kerstinkopen gewend was aan een piek van 10 procent meer.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 20 maart 2009.

Wij kunnen blijkbaar nog wel even toe met die oudere pc of laptop en houden de portemonnee op zak. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de supply chain, want er zit tijd tussen vraaguitval en een productievermindering of zelfs -stop. Dit wordt vooral zichtbaar in de voorraad, die tijdelijk omhoog zal gaan om dan tegen lagere prijzen van de hand gedaan te worden. Het Zwitserse UBS heeft in de analyse Stabilising Inventory Risk de laatste stand van zaken in de hi-tech sector in kaart gebracht.

 

Het belangrijkste resultaat? Er zijn binnen de sector hi-tech tussen producenten forse verschillen in het gemiddeld voorraadniveau. Apple is het meest ‘lean’ en ‘mean’, met een gemiddeld voorraadniveau van 7 dagen. En het bedrijf is succesvol, getuige de mondiale verkopen van zo’n 2,5 miljoen Macs, 4 miljoen I-phones en 22 miljoen I-pods in 2008. Kortom, de Apple-producten komen direct na fabricage bij de consument terecht, hetgeen een wereldwijde supply chain prestatie van formaat betekent. En dit wordt be–loond, want de winst van Apple in het vierde kwartaal van 2008 was zo’n $ 1,5 miljard. Apple wordt gevolgd door Dell, dat 15 dagen aan gemiddelde voorraden heeft. Dat is geen wonder, omdat Dell grotendeels op order produceert en zelf vrijwel geen voorraden aan componenten aanhoudt, maar dit naar leveranciers verschuift. Het moment van overdracht wordt zo lang mogelijk uitgesteld, en leveranciers wachten in sommige gevallen met ronkende trucks bij de assemblage fabrieken van Dell in Ierland en Oost-Europa. Toch heeft Dell ruim tweemaal zoveel voorraad dan Apple … Na Dell komen Lenovo, Nokia, Cisco en HP met een gemiddeld voorraadniveau van 26 tot 32 dagen, maar daarna lopen de voorraadniveaus flink op, vooral bij leveranciers van componenten en b-to-b toepassingen als AMD, Intel en TI. Het risico op het blijven zitten met overbodige voorraden is voor deze producenten een reëel gevaar, waarbij miljarden dollars verloren kunnen worden.

 

In de mondiale pc-markt zelf zijn voorraadniveaus van meer dan 30 dagen inmiddels ‘killing’. HP, de nummer één in deze markt met ruim 17 miljoen stuks in Q4 2008, zit dus in de gevarenzone, en moet net als de nummers twee tot en met vijf Dell, Acer, Lenovo en Toshiba het voorraadniveau verder omlaag brengen. De gemiddelde mondiale verkoopprijs van pc’s is in Q4 2008 dan ook met 12 procent gezakt om de koper toch over de streep te trekken.

 

Hoe je in een moeilijke markt toch succes kan hebben, laten partijen als Apple en ook Asus (succesvol met mini laptops) zien. Zij hebben de afgelopen jaren met specialistische producten een marktniche gevonden die overeind blijft in de huidige storm. Ik hoop dat u ook een dergelijke niche heeft gevonden!

Reageer op dit artikel