blog

Forecast verbetering: Spaar je de moeite!

Supply chain

Vijftien jaar na dato ben ik onlangs nog eens teruggekeerd bij het bedrijf waar ik voor de eerste keer in mijn carrière een forecast betrouwbaarheidsmeting heb ingevoerd. Wat schetst mijn verbazing, de resultaten waren anno 2009 nagenoeg hetzelfde als in 1994!

Het bedrijf heeft met hoog opgeleide logistici veel kennis in huis en in al die jaren echt wel gewerkt aan het verbeteren van de betrouwbaarheid.

Wat nu?  Dit zou een mooie meerkeuzevraag zijn voor een tentamen; wat te doen als  de forecast betrouwbaarheid niet structureel verbetert? 

  1. Accepteren dat het zo is en de onzekerheid via veiligheidsvoorraden opvangen. Wel moeilijk in deze tijden waar voorraden onder druk staan. Dan maar de service verlagen?
  2. Stop met investeren in het verbeteren van de forecast accuracy. Lastig voor mijn bedrijf, we verkondigen namelijk als credo op onze website dat "wij de forecasting en planning performance van uw bedrijf verbeteren".
  3. Minder werk stoppen in het maken van de forecast maar in plaats daarvan het plan gaan verkopen. Vraagbeïnvloeding kan hierbij helpen. De fietsenmaker in ons dorp verzuchtte dat het ‘goed’ ging met de zaken maar dat de drukte van afgelopen jaar echt niet prettig was. Hij had maandenlang avonden aan een stuk door moeten werken om alle bestellingen weg te werken. Op mijn vraag of hij dat komend jaar middels extra personeel zou voorkomen was zijn antwoord verbluffend eenvoudig: "neen, ik verhoog gewoon mijn prijzen!"
  4. De beslissing die genomen wordt op basis van de voorspelling verbeteren in plaats van een exact foute forecast te maken. Het frequent,snel en efficiënt door de organisatie verspreiden van toekomstgerichte informatie die in een crossfunctionele meeting gebruikt wordt om een gezamenlijk gedragen beslissing te krijgen is belangrijker. Lekker, kunnen we nog meer Business Intelligence (BI) tools inzetten!
  5. De meting aanpassen, voordat iemand hier achter komt heb je de komende twee jaar je target al gerealiseerd.

Wie het weet mag het zeggen, meerdere goede antwoorden zijn mogelijk!

 

Reageer op dit artikel