blog

Uit de kou dankzij hergebruik

Supply chain

Ik ben met de kerst op wintersport geweest. Toen ik op zondagavond thuis kwam, was het steenkoud in huis. De verwarmingsketel bleek defect. Uit pure noodzaak maar om 8 uur ’s avonds onder de wol gedoken. ‘S Ochtends direct het installatiebedrijf gebeld.

Toen ik het installatiebedrijf wilde bellen wachtte mij nog een uitdaging. Het was per slot van rekening de maandag tussen kerst en nieuwjaar en doorgaans is er dan niet al te veel activiteit in werkend Nederland. Snel bellen, antwoordapparaat, bedrijf gesloten. Gelukkig volgde er een mobiel nummer van de servicemonteur die wel wilde werken. Hij zou er om 10.00 uur zijn. Nog maar even een kop warme koffie genomen.

 

De servicemonteur had snel een diagnose gesteld; er bleek een printplaat defect. Hij moest gaan bellen voor een vervangend artikel. Hij liet zijn gereedschap bij me achter en hij zou om 11.00 uur terug zijn. Waar haalt hij in vredesnaam een spare part vandaan als het bedrijf gesloten was? En mogelijk ook nog heel veel andere bedrijven. Ik bereidde mij voor op een lange dag en nacht in de kou.

 

Toen de man terug kwam had hij een spare part bij zich en deed me een voorstel. Hij had geen nieuw part kunnen bemachtigen maar hij had een printplaat gedemonteerd uit een afgedankte verwarmingsketel van hetzelfde type, die op de zaak lag. Op mijn vraag wat voor ketel dat was antwoordde hij dat deze ketel bij een klant was uitgebrand. Dit soort afgedankte ketels werden door het bedrijf weer opgelapt en geschonken aan goede doelen in ontwikkelingslanden. Met de printplaat was niets mis en ik kon deze met korting kopen. Hij kon echter geen garantie op het product geven.

 

Ik twijfelde en moest kiezen uit twee opties:

  1. goedkoop en snel uit de kou maar zonder zekerheid of ik hiermee de winter door kon komen of
  2. kiezen voor meer zekerheid en wachten op een nieuwe printplaat. Maar dat betekende dan wel een nog een tijdje in de kou.

 

Wat denkt u dat ik gedaan heb? En welke keuze zou u in zo’n geval zelf maken?

Reageer op dit artikel