blog

Operator krijgt vetste salaris

Supply chain

Operator krijgt vetste salaris
Operator krijgt vetste salaris

Als je de productievloer in een fabriek vergelijkt met de operatiekamer in een ziekenhuis, kom je toch een aantal eye-openers. In een OK heerst rust, de operator krijgt al z’n gereedschap aangereikt en ontvangt het vetste salaris. De operators in de fabriek daarentegen …

Enige tijd terug zag ik een verpakkingsafdeling van een bedrijf waar op het moment van bezoek een ombouw ging beginnen van de ene productenreeks naar de andere. Wat me opviel is dat erg veel manschappen druk waren met ik weet niet wat.

 

Waterslangen en gereedschap

Schoonmakers kwamen met hun waterslangen en sop om hun best te doen, operators hielpen de laatste restjes van de vorige run weg en maakten zich druk met aan- en afvoer van nieuwe benodigde grondstoffen en technische lui kwamen met hun gereedschappen aan om diverse machines van andere instellingen te voorzien.

 

Veel kilometers 

Kortom het was een aardige mierenhoop waar heel veel kilometers werden gemaakt door heel veel voeten. Als we een Spaghetti chart zouden maken van al die bewegingen dan zouden we weer eens weten waarom we dat Spaghetti chart noemen.

 

Overbodig te vermelden dat er ook nog de nodige leidinggevenden met de beste bedoelingen rondliepen om alles in goede banen te leiden en de nodige vragen te stellen over de gang van zaken.

 

Op mij kwam dit over als erg chaotisch. Niet negatief bedoeld overigens want zo’n 1,5 uur verder liep alles weer bijna gesmeerd met een volgende serie producten en de mierenhoop was weer grotendeels tot bedaren gekomen.

 

Het beeld van die krioelende mensen met hun heen en weer geloop liet me niet los.

 

Later op de dag zag ik een filmpje van een operatiekamer in een ziekenhuis. Er was een stevige operatie aan de gang. De patiënt lag onder narcose onder de lampen, was nauwelijks te zien vanwege de vele mensen die er omheen stonden. Er heerste een betrekkelijke rust. Het leek erop dat alle mensen daarbinnen hun eigen specifiek taak hadden en er werd niet onnodig gelopen.

 

Verpakkingsafdeling 

Ik begon dit beeld te vergelijken met de eerder genoemde verpakkingsafdeling. In de operatiekamer was het aantal mensen per vierkante meter flink meer. In het bedrijf liepen verschillende mensen verschillende keren heen en weer omdat er iets gehaald moest worden. In de operatiekamer was dit, gelukkig, niet het geval.

 

Bij de operatie was geen manager te bekennen die in de weg kwam staan om te vragen of alles goed verliep, terwijl de effecten van mogelijke fouten aanzienlijk groter waren. Ik zou in de productieomgeving niet graag de patiënt zijn….

 

In de operatiekamer waren alle gereedschappen aanwezig want ik zag niemand vertrekken en terugkomen. Sterker nog; er hoefde niet eens gezocht te worden. Alles leek een vaste plaats te hebben.

 

De chirurg, operateur in deze, stond zijn best te doen en alles waar hij om vroeg werd hem direct probleemloos aangereikt zonder enige vorm van stress of druk. De man kon zich volledig concentreren op zijn werk. Wat er in de omgeving gebeurde ontging hem helemaal.

 

Wat leren we ervan? 

De les die ik hier, weer, uit trek en ook u vraag tot u te nemen is de ogen open te houden en de diverse manieren van werken uit totaal verschillende werkomgevingen met elkaar te blijven vergelijken. Dat levert vaak verrassende eye-openers op. Wees ervan bewust dat we allemaal oogkleppen op hebben. Dat weten is al een grote stap vooruit.

 

Oh, en wat me bij die ziekenhuisscene ook nog opviel is dat degene die het belangrijke werk doet, al wat hij nodig had kreeg aangereikt en op slechts een veeg teken. Zelfs z’n voorhoofd van zweetdruppels werd ontdaan zonder enig morren. Ook begrijp ik dat degene die daar operator wordt genoemd met het vetste salaris naar huis gaat. De operators in de fabriek……….

 

Opereer ze!

Reageer op dit artikel