blog

Operational Excellence: belangrijker dan ooit!

Supply chain

Logistiek is geen hogere wiskunde. Het vak logistiek is al van oudsher gericht op het vinden van een balans tussen aan de ene kant het maximaliseren van prestaties naar de klant: effectiveness, en aan de andere kant het in de hand houden van de kosten die gepaard gaan met een optimale prestatie: efficiency.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 6 februari 2009.

De methoden om dit te bereiken zijn ook al vaak toegepast, zoals lean, six sigma en just-in-time. Het interessante is echter dat deze inzichten en methoden vanuit de ene industrie overwaaien naar de andere. Zo wordt onder de algemene noemer operational excellence de aloude logistieke methoden die ontstaan zijn in de industrie nu met succes toegepast in bijvoorbeeld de financial services industrie en bij overheidsorganisaties.
 

Het doel is echter als vanouds: een optimale balans vinden tussen effectiveness en efficiency. De behoefte aan dergelijke aanpakken is sterker dan ooit, zeker gezien de externe ontwikkelingen die op allerlei bedrijven en organisaties afkomen naar aanleiding van de economische crisis. Logistici die ervaring hebben opgedaan met het toepassen en implementeren van operational excellence in de industrie moeten dan ook de handschoen oppakken en hun kunsten gaan vertonen in de andere onderdelen van de Nederlandse economie. Op basis daarvan kunnen we op het gebied van operational excellence het Nederlandse bedrijfsleven sterker maken dan ooit, en succesvoller uit de economische crisis komen dan dat we er in zijn gegaan.

Reageer op dit artikel