blog

MRP, weg ermee!?

Supply chain

Bij een opleiding voor logistieke experts hoorde ik een consultant van een bekend adviesbureau opeens zeggen: MRP, weg ermee! Enigszins geschokt was ik stil aan het luisteren naar zijn toelichting: MRP werkt alleen maar met vaste doorlooptijden en kan geen capaciteitsbeheersing aan.

Zo werden nog wat feiten gelanceerd en daar moesten de betrokkenen het mee doen. Ze waren eigenlijk overbluft door de boute uitspraken.

 

Nu ben ik na afloop eens verder gaan zoeken naar meningen over dit onderwerp op het internet. Zo vond ik in Logistiek.nl ook al dezelfde opmerking bij een artikel over Powerpacker

 

Als je het artikel leest is het begrijpelijk, dat er in dat geval gekozen is voor een sturing op basis van kanban. In de meeste gevallen is de keuze echter niet zo zwart-wit. "MRP, weg ermee" als een generalistische kreet is in mijn ogen zelfs een gevaarlijke uitspraak. In de praktijk zie ik namelijk dat er regelmatig foute keuzes op dit gebied gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld enkele jaren geleden bij een mij bekende vliegtuigfabriek gebeurd.

 

Enige fanaten op het gebied van Lean vonden het noodzakelijk om rigoureus over te schakelen op een kanban-systeem. Nou dat hebben ze geweten. Nu zijn ze er bijna volledig op terug gekomen. Kanban en MRP hebben ieder hun eigen toepassingsgebieden. We hebben dat al verschillende keren weergegeven in de studieboeken, maar het lijkt wel of men dit niet wil lezen, of is het een te lastig onderwerp? Het lijkt wel of men het wiel aan het uitvinden is. MRP en Kanban kunnen zelfs prachtig samenwerken. MRP eigent zich meer voor lange termijn toepassingen en voor bedrijven met ellenlange doorlooptijden. In de vliegtuigbouw zal dat voorlopig nog wel blijven. Voor de korte termijn en producten met een regelmatig verbruik en een betrouwbare aanvoer is kanban goed te gebruiken. Er zit echter een groot gekleurd gebied tussen. Zo speelt de keuze voor het KlantenOrderOntkoppelPunt (KOOP) ook een grote rol. Wees je bewust dat het KOOP kan verschuiven, doordat de doorlooptijden veranderen of er standaardisatie wordt doorgevoerd. Wat te denken bij een overgang van batch naar one-piece-flow? Zo zijn er nog heel veel facetten te benoemen die de keuze van een besturingswijze beïnvloeden.

 

Gelukkig zijn er in de praktijk diverse bedrijven die al een boeiende ervaring hebben opgebouwd. Ga eens bij hun kijken en leer van de fouten en valkuilen waar ze mee te maken hebben gehad. Ben benieuwd naar uw ervaringen op dit vlak. Maar pas op: gooi MRP niet weg voordat je een echt beter alternatief hebt.

Reageer op dit artikel