blog

Bent u klaar voor de zwarte zwaan?

Supply chain

Bent u klaar voor de zwarte zwaan?
Bent u klaar voor de zwarte zwaan? Blog op Logistiek.nl

Zwarte zwanen zijn onwaarschijnlijke gebeurtenissen die een enorme impact hebben en die we alleen achteraf konden voorspellen. Mocht er sprake zijn van een “zwarte zwaan”, wie staat er dan op in uw organisatie om de boel te redden?

Mijn vorige weblog sloot ik af met: laat u straks met kerst ’s nachts de echte kaarsjes in uw boom branden omdat u toch wel verzekerd bent? Het bleek een actueel onderwerp te zijn, zoals te zien was in een uitzending van Draadstaal. 

 

In de aflevering van Draadstaal van 21 december, werd een (sigaretrokende) brandweerman werd geïnterviewd en gaf een reeks van absurdistische brandpreventieve tips variërend van emmers water in elke hoek van de kamer tot een goede TL-verlichting boven de boom in plaats van het aansteken van de kaarsjes. Erg grappig en een mooi voorbeeld van te ver doorslaan.

 

Zwarte zwaan

Van een heel andere orde was het lezenswaardige artikel in NRC Handelsblad van zaterdag 10 januari, "de voorspeller bankroet" door Carola Houtekamer. Het onderwerp van het artikel was de gebleken beperkte voorspelwaarde van risicomodellen voor de huidige financiële crisis.

 

Het venijn zit in de staart en het begrip "zwarte zwaan" van de financieel analist Taleb werd aangehaald. Zwarte zwanen zijn onwaarschijnlijke gebeurtenissen die een enorme impact hebben en die we alleen achteraf konden voorspellen.

Al met al weer twee mooie voorbeelden hoe het niet moet. Van absurde "over-the-top" maatregelen tot complexe maar ontoereikende rekenmodellen.

 

Voortzettingsvermogen

Bart Lammers publiceerde 30 december op Logistiek.nl een expertartikel waar hij een lans breekt voor resilience (voortzettingsvermogen is een mooie term die hier gehanteerd wordt).

Ik ben het volledig eens met de strekking van zijn artikel.De eerste stappen moeten zeker gezet worden; risicobewustzijn en zinvolle acties nemen om te anticiperen. Hebt u die stappen nog niet gezet? Schaam uzelf, werk aan de winkel!

 

Een andere zeer interessante vraag die u uzelf nu echter al kunt stellen is de volgende. Mocht er sprake zijn van een "zwarte zwaan", wie staat er dan op in uw organisatie om de boel te redden? Weet u zeker dat er iemand opstaat en kan de klus geklaard worden?

 

Voorkomen is beter dan genezen, absoluut mee eens. Maar snel en adequaat ingrijpen als er echt iets onverwachts gebeurt, kan toch voorkomen dat die "zwarte zwaan" transformeert tot een stervende zwaan.

 

Ik ben benieuwd of u die vraag kunt beantwoorden: wie staat er op en kan de zaak gered worden?

 

Klik hier om de genoemde uitzending van Draadstaal te bekijken (Uitzendinggemist.nl)

Reageer op dit artikel