blog

Aanstaand vaderschap door een logistiek bril

Supply chain

Aanstaand vaderschap door een logistiek bril
Aanstaand vaderschap door een logistiek bril

Door mijn naderend vaderschap, komt er een logistiek manager in mij naar boven. Ik zit nu nog in de klantordergestuurde fase, maar als het kind straks wordt geboren stap ik onverbiddelijk over op lean.

De logistiek rondom het ongeboren kind is volgens mij goed vergelijkbaar met de problematiek van een klantordergestuurde productieomgeving. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een order er aan zit te komen, maar je weet nog niet precies wat de leverdatum zal zijn.

 

"Product" nog niet uitge-engineerd

Het product is ook nog niet helemaal uitge-engineerd, dus je weet nog niet precies wát je moet inkopen. Toch moet je daar al wel mee beginnen. Een beetje kinderwagen heeft een levertijd van zes weken. Ook moet je zorgen dat er al van alles klaar staat als het kind geboren wordt.

 

KOOP ligt bij geboorte

Wij weten nog niet of het een jongetje of een meisje wordt. Het klantenorderontkoppelpunt voor de babykleren ligt dus op de geforcaste geboortedatum. Tot die tijd kun je wel kleren kopen, maar moet je neutrale kleuren kiezen. Dus geen blauw of roze.

 

Assortimentsbeheer

In Amerika is in 95 procent van de gevallen al bekend of het een jongetje of een meisje wordt. Daar hangen de babywinkels vol met blauwe en roze rompertjes, heb ik me laten vertellen. Hier in Nederland vind je veel meer neutrale kleuren zoals groen en geel. Het assortimentsbeheer ligt hier dus een stuk complexer.

 

Aangifte en compliancy

Als straks het kind wordt geboren, gaat het concept van projectgestuurde logistiek op de schop. Eerst de compliancy-zaken in orde maken bij de burgerlijke stand, maar dan is het tijd voor lean thinking.

 

Lean thinking 

In de service&onderhouds-fase van de baby ga ik namelijk sturen op efficiency. De babykamer is zodanig ingericht dat voor het verschonen van de baby alle gereedschap en spareparts binnen handbereik staan. Alles wat geen waarde toevoegt wordt ge-elimineerd. Orde en netheid op de werkvloer, is het devies.

 

Two bin-systeem voor luiers 

Voor de luiers geldt een "two bin"-systeem: zodra er een nieuw pak moet worden aangesproken, gaat er automatisch een aanvulorder uit voor de supermarkt. Ik heb nog geprobeerd om een kanban-systeem op te zetten, maar dat is onbegonnen werk. Ik krijg Albert Heijn nooit zover dat ze dit protocol accepteren.

 

Ook al ben ik dan geen logistiek manager, volgens mij heb ik de zaken logistiek gezien zo een heel eind op de rit. Tips van professionals zoals u, zijn natuurlijk van altijd welkom.

Reageer op dit artikel