blog

Kijk goed wie de ERP komt implementeren

Supply chain

De keuze voor het juiste ERP-pakket is belangrijk, maar nog belangrijker zijn de consultants die het komen implementeren. Soms komt de leverancier zelf, maar steeds vaker zult u met een partnerbedrijf te maken krijgen. Hoe zit dit wereldje eigenlijk in elkaar?

Kijk goed wie de ERP komt implementeren
Trends ERP

Dit artikel is verschenen in het Jaarboek Bedrijfssoftware, bijlage bij Logistiek nr. 20 2008 

 

De bekendste namen in de ERP-markt, zijn namen van bedrijven die zelf bedrijfssoftware ontwikkelen en dit als een standaardpakket op de markt brengen. Voorbeelden van wereldwijd bekende ontwikkelaars zijn SAP, Oracle en Microsoft. In Nederland heb je bijvoorbeeld Centric, Exact, Unit 4 Agresso en Accountview. Meer lokaal georiënteerde ontwikkelaars zijn Isah en Ridder.
 

Veel ERP-leveranciers, de grote althans, zijn voortdurend op zoek naar andere leveranciers die ze kunnen overnemen. Echt spectaculaire overnames van ERP-leveranciers onderling, zoals in 2004 Oracle dat Peoplesoft overnam, hebben zich afgelopen jaar niet voorgedaan. Wel zagen we dat ERP-leveranciers acquisities deden in aanpalende markten, zoals Business Intelligence en planningssoftware. Gevolg: ERP-ontwikkelaars bieden inmiddels veel meer dan ERP. Als je kijkt op de websites van leveranciers als Infor of Lawson dan zie je dat ERP slechts een onderdeel is in de lange lijst van oplossingen.

 

Resellers en partners

Een categorie bedrijven in de ERP-markt die steeds belangrijk wordt zijn de resellers, automatiseringsbedrijven die zich primair toeleggen op de verkoop (reselling) en implementatie van de ERP-software van derden. De meeste richten zich op de software van één ontwikkelaar, maar soms ook op meerdere. Ontwikkelaars waarvan er in Nederland een heleboel resellers zijn, zijn Microsoft, Exact, Accountview en SAP.

 

Veelal leggen resellers en implementatiepartners zich toe op een bepaalde branche. Ze kunnen dan met een speciale vooraf ingerichte template werken en de consultants kunnen zich specialiseren in de bedrijfsspecifieke problematiek. Ze moeten immers "de taal van de klant" spreken om goed te kunnen begrijpen wat het pakket bij een bedrijf moet doen.

Bedrijven die een nieuw ERP-pakket aanschaffen moeten zich goed oriënteren op het partnerbedrijf dat komt implementeren, want zij zijn bepalend voor het succes van de implementatie. Bedrijven die zich melden bij een ERP-ontwikkelaar worden zo goed mogelijk doorverwezen naar een passende partner, maar bedrijven moet ook zelf zoeken. Het moet namelijk ook "klikken".

 

Leverancieronafhankelijke consultancybureau’s

Een term die je de laatste tijd tegenkomt in de ERP-branche is Independent Software Vendor (ISV). Dit zijn IT-bedrijven die softwarecomponenten bouwen die aanvullend zijn op een ERP-pakket. Zo heeft het Nederlandse bedrijf 2 Increase een productconfigurator ontwikkeld die aansluit op de ERP-software van Microsoft. Automatiseerder Every Angle heeft een analysetool voor SAP-gebruikers. De meeste ISV’s zijn overigens ook reseller van ERP-software.

Een groep bedrijven ten slotte waar je als ERP-zoeker zeker je voordeel mee kan doen, zijn adviesbureaus die gespecialiseerd zijn in ERP-selecties. Bekende namen zijn Berenschot, IPL en Mitopics. Grote dienstverleners als Atos Origin en Capgemini doen ook pakketselecties maar zij zullen de software ook zelf implementeren. Ze zijn dus niet helemaal pakketonafhankelijk.

 

Alle ERP-leveranciers uit het leveranciersoverzicht

Reageer op dit artikel